''Sistemul sanitar a fost atât de frământat şi călcat în picioare timp de 17 ani, atât a mers cu minciuna, încât acum au început să se rupă toate resorturile acelea despre care noi am spus că merg foarte bine", susţine preşedintele CMMB. Principala cauză care a dus la astfel de greşeli medicale o constituie lipsa de comunicare cu pacienţii, apreciază prof. dr. Sorin Oprescu, adăugând că această lipsă de comunicare le-o reproşează, în 90% dintre cazuri, şi pacienţii.
Preşedintele CMMB a lansat şi un atac asupra conducerii Ministerului Sănătăţii Publice, despre care a spus că poartă principala vină, deoarece "nu a făcut nimic pentru ca lucrurile să nu ajungă aici". Referindu-se la corupţia din sistem, prof. dr. Sorin Oprescu este de părere că nu poţi afirma despre un medic că este corupt câtă vreme nu s-a făcut nimic pentru ca un medic să aibă un trai decent de pe urma actului medical. El a precizat că această apreciere a fost făcută şi de secretarul general al Asociaţiei Medicale Mondiale. Lipsa condiţiilor din spitale face ca mulţi români să opteze pentru tratament în afara ţării, a mai spus preşedintele CMMB. El a lansat un apel către toate colegiile medicilor din ţară, pentru a spune ce se întâmplă cu adevărat.
"Nu considerăm că facem parte dintre oamenii de la marginea societăţii, care nu-şi fac datoria. Nu suntem şpăgari, corupţi. Cei mai mulţi ne-am făcut datoria", a spus dr. Sorin Oprescu. La rândul său, prof. dr. Vladimir Beliş, vicepreşedintele CMMB, membru al Comisiei de Disciplină, a subliniat că a existat, există şi vor exista deficienţe în activitatea medicilor. "Nu putem eluda greşelile pe care le fac unii dintre colegii noştri. Dovada stă în numărul sesizărilor primite şi analizate de colegiu", a spus prof. dr. Beliş. El a amintit că din 1997 şi până în prezent au fost analizate 1.184 de sesizări şi reclamaţii, menţionând că nu toate reclamaţiile au fost întemeiate. Vicepreşedintele CMMB a spus că au fost date peste 250 de sancţiuni, unele foarte grave - precum suspendarea activităţii, retragerea calităţii de membru al Colegiului.
Prof.dr. Ioan Lascăr, preşedintele Comisiei de Disciplină, a subliniat că profesia de medic este probabil singura profesie care se practică sub jurământ, încă de la început, iar responsabilitatea este individuală. El a adăugat că majoritatea greşelilor făcute de medici sunt din cauza lipsei de comunicare şi, prin urmare, se impune ca aceasta să facă parte din educaţia doctorilor, iar mediul academic trebuie să ia în considerare acest lucru. Preşedintele Comisiei de Disciplină apreciază că munca acestui organism este "destul de ingrată şi de multe ori atrage nemulţumiri şi chiar ură". El a atras atenţia şi asupra unui fenomen îngrijorător, exodul mare de tineri medici în străinătate, ale cărui dimensiuni şi consecinţe se vor vedea în timp. Prof. dr. Ioan Lascăr consideră că nu este drept să se arunce anatema peste o întreagă breaslă, din cauza unei minorităţi. /Rompres/