"Se recomandă cereale integrale la micul dejun datorită conţinutului crescut de fibre, fortifierii cu vitamine şi minerale şi a conţinutului scăzut de calorii şi grăsimi saturate. Însă, pentru acoperirea tuturor principiilor nutritive un mic dejun complet ar trebui să conţină, pe lângă cereale integrale, lapte şi produse lactate, pentru că acestea furnizează proteine de calitate superioară, calciu, vitamina D şi A, precum şi fructe proaspete, care sunt principala sursă de vitamina C, necesară creşterii rezistenţei organismului la acţiunea agenţilor infecţioşi", a precizat conf. dr. Gabriela Radulian.
Un mic dejun pe bază de cereale integrale reprezintă o alegere benefică pentru o alimentaţie echilibrată, însă acestea pot fi consumate la oricare masă sau gustare a zilei. De regulă, obiceiul de a le consuma la micul dejun este asociat cu creşterea randamentului fizic şi intelectual în prima parte a zilei. Micul dejun nu poate fi suplinit de nici o altă masă a zilei şi ar trebui să acopere 20-30% din necesarul zilnic de energie. Studiile epidemiologice susţin recomandarea cerealelor integrale, datorită valorilor nutritive, pentru profilaxia bolilor cardiovasculare, diabetului zaharat, obezităţii şi cancerului. Specialista a subliniat că este absolut necesară o alimentaţie echilibrată şi aceasta presupune reprezentarea optimă a principiilor nutritive de bază, respectiv proteine, glucide, lipide, vitamine şi elemente minerale în cele trei mese principale de pe parcursul unei zile, la care se pot adăuga una-două gustări.
Conf. dr. Gabriela Radulian a menţionat că produsele cerealiere nu trebuie să lipsească din alimentaţia zilnică a întregii familii, deoarece ele sunt situate chiar la baza "piramidei alimentelor" cu un aport recomandat de 6-10 porţii pe zi din care cel puţin trei porţii să fie reprezentate de cereale integrale. eneficiile consumului de cereale integrale sunt mari datorită conţinutului de substanţe nutritive esenţiale cu efect pozitiv asupra stării de sănătate. Fibrele alimentare, graţie capacităţii mari de absorbţie a apei, cresc volumul alimentelor integrate şi determină o senzaţie de saţietate precoce. De asemenea, fibrele alimentare previn constipaţia, scad incidenţa cancerului de colon şi a celui de sân şi reduc nivelul colesterolului şi al trigliceridelor sanguine. obul de cereale integrale reprezintă întreaga parte comestibilă a cerealelor şi este alcătuit din germen, aflat la interior, endosperm, stratul din mijloc, şi coajă. Nutrienţii nu sunt distribuiţi uniform în bob, concentraţia cea mai mare găsindu-se în germen şi coajă. Cele două părţi ale boabelor de cereale sunt înlăturate prin procesul de rafinare ceea ce duce la pierderea unei cantităţi importante de nutrienţi esenţiali. De aceea, este de preferat să se utilizeze cereale integrale care conţin întreaga parte comestibilă a boabelor de cereale. /Rompres/