"E nevoie să facem un program naţional pentru dotarea cu radioterapie, un tratament modern şi eficient. Aţi văzut că sunt cazuri de copii, dar şi cazuri de adulţi. Cred că dacă vom face un asemenea program de dotări vom reuşi să ameliorăm în mare măsură tratamentul bolii oncologice în România. Intenţionăm ca în prima parte a anului 2008 să facem licitaţia pentru achiziţia acestor aparate şi dacă toate lucrurile vor merge cum trebuie, le putem instala până la sfârşitul anului 2008 şi să asigurăm servicii de bună calitate pacienţilor care au nevoie de oncologie", a spus Nicolăescu, menţionând că nu au fost stabilite încă sumele care vor fi alocate acestui domeniu, dar a informat că aceşti bani vor fi repartizaţi, ulterior, prin hotărâre de guvern. "E o vorbă care spune că suntem prea săraci ca să cumpărăm lucururi ieftine", le-a spus ministrul liberal parlamentarilor prezenţi la dezbaterea bugetului pe 2008, susţinând că pentru oncologie trebuie achiziţionată aparatură de cel mai înalt nivel tehnologic.
Parlamentarii au acceptat şi amendamentul potrivit căruia Ministerul Sănătăţii nu va mai finanţa toate tratamentele în străinătate. Astfel, tratamentele în străinătate pentru cetăţenii asiguraţi vor fi suportate de către Casa Naţională de Asigurări în Sănătate, iar cele pentru neasiguraţi vor fi finanţate de către Ministerul Sănătăţii. Amendamentul a fost criticat de deputatul independent, afiliat la PLD, Sorin Paveliu, care i-a reproşat ministrului faptul că fondurile estimate pentru acest domeniu sunt foarte mici şi nu vor putea acoperi toate cazurile, subliniind că vor fi probleme atunci când "cetăţenii îşi vor da seama că au dreptul la tratament în străinătate finanţat de către Ministerul Sănătăţii", potrivit prevederilor europene. La rândul său, Nicolăescu a replicat că aceste tratamente sunt finanţate din bugetul de stat în funcţie de plafonul existent şi l-a acuzat pe Paveliu de populism.
În plus, Paveliu l-a acuzat pe ministrul sănătăţii că îşi foloseşte funcţia pentru a favoriza organizaţia PNL Mureş şi propune construirea de spitale noi, în afară de cele de urgenţă, "exclusiv şi abuziv" doar în judeţul Mureş, judeţ pe care îl reprezintă în calitate de deputat. El a propus ca banii pe care Nicolăescu are de gând să-i cheltuie aiurea pe spitale noi în Mureş, să fie daţi mai bine pentru copiii care au nevoie de tratamente în străinătate. Aceeaşi critică a avut-o şi deputatul democrat Petru Movilă, care l-a acuzat pe Nicolăescu că nu se preocupă de starea spitalelor din Moldova şi nu se ţine de promisiunile făcute în privinţa construirii unui spital cardiologic la Iaşi, dar favorizează construirea a 10 spitale noi în Mureş. La aceste acuze, ministrul sănătăţii a susţinut că trebuie construite spitale noi în judeţul Mureş, pentru că spitalele existente au fost retrocedate, şi i-a spus deputatului Paveliu că poate să depună o nouă plângere penală împotriva lui.
Potrivit proiectului de buget propus de Nicolăescu, se vor înregistra creşteri de 126 % pentru programele prevenţia cancerului de col uterin şi mamar, şi creşteri cu 15% a sumelor alocate pentru programele de transplant de organe, ţesuturi şi celule. În plus, Nicolăescu a propus ca şi programul naţional de diabet să beneficieze de finanţări majorate cu 34 % faţă de 2007. Nicolăescu a menţionat că ministerul va continua şi programul naţional de evaluare a stării sănătăţii populaţiei, menţionând că acest proiect a fost un succes, şi se va axa şi pe programul de investiţii în spitale noi de urgenţă, dar şi pe reabilitarea şi consolidarea celor existente, dar şi pe programul de sănătate mintală, care este o condiţionare a UE.
Singurul amendament respins de către parlamentari a fost cel iniţiat de Sorin Paveliu, care a propus eliminarea prevederilor referitoare la investiţiile în spitalele noi din localităţile judeţului Mureş. Amendamentul a fost respins pentru că a fost depus prea târziu, dar va putea fi dezbătut în cadrul comisiilor pentru buget. /Rompres/