"Suntem revoltaţi de prevederile deciziei Curţii Constituţionale, motiv pentru care vom face uz de toate posibilităţile noastre de protest, pentru a repune în aplicare prevederile Ordonanţei 110 şi prevederile Legii 236. Pentru a derula un act medical calitativ, la standarde europene, avem nevoie de condiţii europene de derulare a activităţii. Trebuie să fim motivaţi să investim în locaţia respectivă iar faptul de a fi proprietari pe cabinetele medicale este un lucru esenţial" - a declarat dr. Dorina Tite. Medicii sunt nemulţumiţi de deciziile Curţii Constituţionale nr. 870 şi 871 din 9 octombrie şi publicate în Monitorul Oficial din 17 octombrie, referitoare la excepţia de neconstituţionalitate a unor dispoziţii din Ordonanţa de urgenţă nr. 110/2005 privind vânzarea spaţiilor proprietate privată a statului sau a unităţilor administrativ-teritoriale cu destinaţia de cabinete medicale, precum şi a spaţiilor în care se desfăşoară activităţi conexe actului medical.
ªi medicii de familie din judeţul Covasna sunt nemulţumiţi de blocarea privatizării cabinetelor medicale. Preşedintele Colegiului Medicilor din judeţul Covasna, Kerekes Jeno, a declarat pentru Rompres că decizia Curţii Constituţionale privind sistarea vânzării cabinetelor medicale contrazice sentinţa definitivă şi irevocabilă a Curţii de Apel Braşov, care a dat câştig de cauză unui număr de 14 medici de familie din judeţ în procesul pe care l-au intentat primarilor pe motiv că au refuzat să le vândă acele spaţii. În opinia sa, această decizie care blochează privatizarea asistenţei primare ''generează discriminare'' între medicii care şi-au cumpărat deja cabinetele şi cei care nu vor mai avea voie să facă acest lucru.
Kerekes Jeno a exprimat, totodată, nemulţumirea colegilor săi faţă de dezinteresul pe care majoritatea primarilor îl manifestă faţă de aceste cabinete pe care nu vor să le vândă, dar nici nu vor să investească bani pentru modernizarea lor, astfel încât să asigure condiţii pentru exercitarea unui act medical de calitate. În acelaşi timp, şi-a manifestat temerea că după expirarea celor doi ani de redevenţă prevăzuţi de lege, primarii le vor cere medicilor să achite chiriile pe spaţii la valoarea pieţei.
Majoritatea primarilor din judeţul Covasna s-au opus vânzării cabinetelor, invocând faptul că nu pot fi înstrăinate bunurile aflate în proprietatea publică a localităţii, ci doar cele din proprietatea privată. Cel mai vehement a fost primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Albert Almos, care a declarat în repetate rânduri că legea privind vânzarea cabinetelor, elaborată de Ministerul Sănătăţii, este injustă faţă de medicii care vor absolvi facultăţile în următorii zeci de ani, pentru că autorităţile locale nu le vor mai putea oferi spaţii unde să-şi practice meseria. /Rompres/