În lume există 54 de bănci publice pentru celule stem şi 134 private. Sângele placentar (sau ombilical, cum se mai numeşte) este sângele nou-născutului care rămâne în vasele sangvine ale placentei şi în cordonul ombilical, după secţionarea acestuia. El este, în prezent, o sursă acceptată de celule stem hematopoetice, fiind folosit pentru transplanturi. Sângele placentar se poate utiliza în urma noilor cercetări în peste 70 de boli, între care talasemie, boli imune, boli metabolice, hematologice, afecţiuni oncologice, iar studiile aflate în derulare relevă că aria terapeutică se va extinde.
Metoda de recoltare este foarte simplă şi nu comportă niciun risc. Celulele au o valabilitate de aproximativ 15 ani, dar specialiştii estimează că această perioadă de conservare va creşte. Pe plan mondial, sângele placentar a fost deja folosit pentru transplant de mai mult de 10.000 de ori, iar anual numărul transplanturilor realizate creşte cu aproximativ 20%. Sângele placentar este sursa predilectă de celule stem pentru transplanturile hematopoetice în Japonia (50% dintre transplanturi) şi SUA (50% dintre transplanturile la copii şi 20% la adulţi).
Potrivit unui studiu realizat în America, celulele din cordonul ombilical sunt mai eficiente în tratarea leucemiei la copii decât "clasicul" transplant de măduvă. Statisticile arată că leucemia omoară anual peste 4.000 de oameni. În România sunt diagnosticate anual între 100 şi 150 de cazuri de leucemie la copii. Avantajele acestei metode sunt siguranţa existenţei transplantului, compatibilitatea transplantului, posibilitatea folosirii şi la maturitate, utilizarea în afecţiuni multiple. Potrivit prof. dr. Virgil Păunescu, prima bancă în sistem pilot a fost înfiinţată la Timişoara. În 2004, aici s-a utilizat prima terapie cu celule stem pentru infarctul de miocard la 11 pacienţi. El a precizat că regenerarea a fost spectaculoasă. În Europa, un astfel de tratament a fost utilizat în cazul a 150 de pacienţi.
Prof. dr. Virgil Păunescu a menţionat că sângele ombilical poate fi recoltat de la orice femeie care naşte, însă pentru această bancă este necesar acordul mamei, pentru că aşa prevede legislaţia. Oricum, placenta se aruncă după naştere, a mai spus prof. dr. Păunescu.
Directorul executiv al Agenţiei Naţionale pentru Transplant, dr.Victor Zota, a declarat că înfiinţarea acestei bănci este un mare pas înainte pentru medicina românească. Alcătuirea unui registru naţional de sânge placentar şi deschiderea unei bănci pentru celule stem gratuită sunt foarte importante, a apreciat Zota. ''Toate femeile care nasc ar trebui să fie conştientizate că recoltarea a 10-15 mililitri de sânge placentar reprezintă o investiţie în viitor'', a spus Zota. El i-a asigurat pe reprezentanţii fundaţiei de o colaborare susţinută din partea Agenţiei Naţionale de Transplant. /Rompres/