Cu toate că testul HPV a avut o acurateţe cu 40% mai mare decât testul Papanicolaou ( sensibilitatea testului HPV a fost de 94.6% comparativ cu 55.4% a testului Papanicolaou), în ceea ce priveşte specificitatea testul Papanicolaou a fost mai exact. Capacitatea testului Papanicolaou de a detecta cu precizie leziunile precanceroase fără rezultate fals pozitive a fost de 96.8% comparativ cu 94.1% a testului HPV. Însă în general sensibilitatea unui test este mai folositoare decât specificitatea acestuia.
Testul Papanicolaou a fost creat în anii ’40 de către Georgios Papanicolaou şi constă în examinarea la microscop a mostrelor celulare recoltate de la nivelul colului uterin. Testul HPV necesită de asemenea mostre de celule de la nivelul colului uterin, acestea fiind ulterior analizate în mod automat pentru detectarea ADN-ului tulpinilor HPV implicate în cancerogeneză.
Cercetătorii au subliniat de asemenea faptul că şi femeile care au fost vaccinate pentru HPV vor trebui urmărite deoarece vaccinul protejează doar împotriva a 70% din neoplazii.
The New England Journal of Medicine, Volume 357:1579-1588