Dr. Delia Niţescu, medic endocrinolog, a declarat că obezitatea este de două tipuri - viscerală şi periferică. Cea de tip visceral constituie o obezitate mai gravă, cu risc de boli cardiovasculare, de cancere, de afecţiuni genitale, diabet de tip 2 şi altele. Potrivit medicului, un surplus de 10 kilocalorii pe zi conduce la o creştere ponderală de 0,45 kilograme pe an, ceea ce, pentru persoanele predispuse la obezitate, este foarte mult. Referindu-se la cauzele excesului ponderal, dr. Delia Niţescu a amintit lipsa de mişcare, consumul unor alimente în exces, stilul de viaţă nesănătos, dar şi cauzele genetice. Acestea din urmă sunt considerate a fi responsabile de obezitate într-un procent de 40-70%.
În opinia OMS, printre cauzele creşterii numărului de persoane obeze se află gradul de cultură şi aspectele psihosociale, biochimia, aspectele neurologice şi psihologice. În ultimii 20 de ani, s-a constatat că principalii factori de creştere a obezităţii sunt factorul comportamental şi factorul de mediu. Dacă într-o familie mama biologică este supraponderală, atunci există şanse în proporţie de 70% ca şi copilul să devină supraponderal. Obiceiurile alimentare sunt, de asemenea, extrem de importante, ca şi lipsa exerciţiului fizic. În lunile de iarnă se consideră că ne îngrăşăm circa 0,5 kilograme, iar persoanele care sunt deja supraponderale, se îngraşă mai mult. Femeile sunt predispuse, după 40 de ani, la o schimbare a profilului metabolic şi implicit, la îngrăşare. La o greutate de 80 de kilograme, o persoană trebuie să consume 1.700-1.800 de calorii şi atunci acestea trebuie împărţite în mai multe mese, astfel încât să nu fie depăşite.
În opinia dr. Niţescu, tratamentele în cazul obezităţii se bazează, în primul rând, pe pe tratamentul psihiatric. Compania Zentiva a lansat un produs generic intitulat Lindaxa, un medicament destinat tratamentului obezităţii şi supraponderalităţii, care se eliberează pe bază de prescripţie medicală. Acest medicament nu este compensat şi are ca efect senzaţia de saţietate. Acest produs este considerat de medicii specialişti ca medicament de primă intenţie în tratamentul obezităţii. Medicamentul este de 10 şi 15 miligrame, are 30 de capsule şi ajunge 30 de zile. El este indicat în cazul în care indicele de masă corporală depăşeşte 30 de kilograme şi se administrează o dată pe zi, dimineaţa. La începutul tratamentului se recomandă Lindaxa de 10 miligrame, iar dacă se constată că timp de o lună persoana nu slăbeşte măcar două kilograme, atunci se trece la cel de 15 miligrame, cu care se continuă tratamentul. Pe lângă faptul că dă senzaţia de saţietate, medicamentul induce şi un consum energetic mare, prin transpiraţie. O cutie de 10 miligrame costă 58 de lei, iar una de 15 miligrame - 68 de lei. /Rompres/