Ceilalţi medici, care susţin rezidenţiatul obişnuit, după terminarea acestuia trebuie să susţină concurs pentru posturile libere care vor fi scoase de unităţile sanitare. Dacă nu există nicio opţiune de rezidenţiat pe post, posturile se scot la concurs. Eugen Nicolăescu a evidenţiat că prevederea nu este nouă, una asemănătoare a existat în 2001 şi a fost extinsă de la zonele defavorizate, cum era iniţial, în mai multe zone care au nevoie de medici.
Ministrul Sănătăţii a accentuat că "nimeni nu îi leagă de glie'' pe medicii rezidenţi. ''Această măsură este luată pentru a asigura asistenţa medicală de calitate în mediul urban şi mai ales rural, iar în acest scop examenul de rezidenţiat va fi organizat pe centre regionale ale Ministerului Sănătăţii Publice şi Universităţilor de Medicină şi Farmacie", a mai spus ministrul.
El a adăugat că au fost luate unele măsuri şi pentru medicii care au susţinut examenul de rezidenţiat şi nu l-au promovat. Aceştia vor putea lucra trei ani în spitale, sub conducerea unui profesor universitar, şi vor fi plătiţi ca medici rezidenţi, urmând ca în acest interval să susţină examenul de rezidenţiat. Eugen Nicolăescu a spus că toate aceste măsuri urmăresc să nu mai existe şomeri printre medici sau ca medicii să fie obligaţi să aleagă alte meserii. "Gândim un proiect de lege prin care medicul să fie plătit în funcţie de performanţă", a subliniat ministrul./Rompres/