Dr Gillian Lockwood, directorul medical al Midland Fertility Services, care practică congelarea ovulelor, a declarat: ”Acum femeile îşi pot păstra fertilitatea aşa cum au făcut bărbaţii decenii întregi cu spermatozoizii lor. ªansa de a da naştere unui făt viu prin tehnica congelării ovulelor este aceeaşi ca şi în cazul FIV, susţine Dr Lockwood, rata de succes fiind de 25-35 la sută. Dintre cele 10 clinici care practică congelarea ovulelor, din Marea Britanie, numai una a înregistrat succes. Au existat trei sarcini din care au rezultat patru copii de la femei care au folosit ovule congelate.
Dr Lockwood a recunoscut: ''Nu vreau să încurajez femeile care pot avea o familie la vârsta potrivită să recurgă la procedura congelării ovulelor ca alternativă''. Dar, aşa cum afirmă dr Lockwood: ”Ar fi de preferat ca o femeie de 42 de ani să îşi folosească ovulele congelate de la 30 de ani, decât să îşi asume riscul şi să îşi folosească ovulele 'expirate' de la 40 de ani şi să nu rămână gravidă”.
Dr Lockwood afirmă că 40 la sută dintre pacientele care recurg la congelarea ovulelor suferă de cancer şi urmează să facă chimioterapie, care ar putea să le distrugă ovarele. Alte 20 la sută sunt cupluri cu obiecţii etice sau religioase faţă de congelarea embrionilor - cum ar fi catolicii. Dar restul de 40 la sută vor să îşi congeleze ovulele ca un fel de ”poliţă de asigurare”. Motivul ar putea fi o focalizare asupra carierei, căutarea unei stabilităţi financiare sau faptul că nu au un partener. Femeile care se încadrează în această categorie nemedicală pot plăti pentru această procedură cel puţin 2.500 de lire sterline./Rompres/.
Cum se recoltează ovulele şi cum sunt ele păstrate? La ce riscuri este expus un copil născut dintr-un ovul congelat?...aflaţi în articolul nostru următor.