Motivele pentru care româncele preferă încă metodele tradiţionale în defavoarea celor moderne sunt variate: de pildă, 52% invocă preferinţa partenerului. Alte motive sunt lipsa de cunoştinţe legate de celelalte metode - 39%, costul celor moderne - 38%, metodele moderne sunt greu de obţinut - 35%, dar şi recomandarea altei persoane - 13,9% sau convingerile religioase - 13,7%.
Toate studiile specialitate arată că eficienţa metodelor tradiţionale este semnificativ redusă comparativ cu cele moderne. De pildă, într-un an de zile, una din zece femei care folosesc coitul întrerupt rămâne însărcinată. La fel, în cazul calendarului şi altor metode naturale, din 1.000 de femei care le folosesc într-un an, între 30 şi 60 rămân însărcinate în funcţie de metoda aleasă. În cazul utilizării pilulei contraceptive, doar trei din 1.000 de femei care le folosesc rămân însărcinate, în timp ce la prezervativ, din 100 de cupluri, două pot avea o sarcină. "Din păcate, în România, metodele tradiţionale se transmit încă de la mamă la fiică, deşi vremurile s-au schimbat. Este timpul ca femeile din România să fie mai informate şi să aleagă o metodă contraceptivă potrivită vremurilor moderne", a declarat dr. Borbala Koo.
Pe lângă protecţia foarte eficientă împotriva unei sarcini nedorite, metodele moderne contraceptive au o serie de alte beneficii foarte importante, cum ar fi amânarea menstruaţiei, scăderea disconfortului din timpul ovulaţiei şi al menstruaţiei, reducerea fluxului menstrual. În România s-au făcut trei studii privind contracepţia, care au evidenţiat creşterea utilizării acestor metode, a spus dr. Horga. Astfel, dacă, în 1993, utilizau aceste metode doar 10% dintre femei, în 1999 procentul a ajuns la 23,3%, iar în 2004 la aproape 40%. Ea a făcut referire şi la avort, România atingând un vârf al raporturilor în '90, când au fost efectuate 914.900 de avorturi, corespunzând unei rate de 163 la 1.000 de femei, ajungându-se în prezent la 97.000, adică 17 la 1.000 de femei.
Comparativ cu alte ţări, România utilizează încă într-o mică măsură contraceptivele moderne. În Anglia, acestea sunt folosite într-un procent de 81%, în Cehia - 62%, în Ungaria - 68%. Pentru a utiliza o metodă contraceptivă, persoanele care vor să o facă se pot adresa medicului de familie sau unui centru de planificare familială, acolo unde există. În prezent, Ministerul Sănătăţii a obţinut resurse pentru achiziţionarea de contraceptive care sunt distribuite gratuit femeilor cu venituri mici, şomerelor, elevelor, studentelor, femeilor din mediul rural sau celor care declară pe propria răspundere că nu-şi permit să cumpere astfel de medicamente, pentru toată durata perioadei de fertilitate. La acestea se adaugă distribuţia de contraceptive moderne pentru trei luni, pentru femeile care fac un avort într-un spital public. /Rompres/