Opt din cei nouă pacienţi aveau trasee anormale ale electrocardiogramei (6 aveau supradenivelare de segment ST şi 2 modificări nespecifice ale segmentului ST). Toţi pacienţii aveau valori anormale ale enzimelor de citoliză şi trei prezentau şi anormalităţi ale ecocardiografiei. Patru pacienţi au avut aritmii cardiace dintre care trei tahicardie ventriculară nesusţinută. La cinci pacienţi a fost observată (la ecocardiografie sau angiografie) o hipokinezie focală la nivelul ventriculului stâng. Niciunul dintre cei nouă pacienţi nu a avut anomalii anatomice ale coronarelor. Examinările făcute pentru stabilirea profilului lipidic, pentru diagnosticul unei hipercoagulabilităţi sau pentru abuzul de droguri au fost negative.
“Ceea ce dorim să comunicăm clinicienilor este faptul că infarctul miocardic la adolescenţi este evident, un diagnostic rar dar nu imposibil şi această posibilitate nu ar trebui respinsă atunci când este evaluat un adolescent cu dureri toracice tipice instalate în mod acut” notează Dr. Lane. Dr. Lane subliniază faptul că infarctul miocardic la adolescenţi este diferit de infarctul miocardic al adulţilor: indivizii nu aveau factori de risc, aveau coronare normale angiografic şi o tendinţă de recuperare fără consecinţe pe termen lung.
Niciun pacient nu a avut tromboză intracoronariană, motiv pentru care Dr. Lane nu susţine administrarea de trombolitic. Pe de altă parte vasodilatatoarele coronariene au avut un efect pozitiv, ceea ce sugerează că un spasm coronarian ar sta la baza instalării ischemiei miocardice.
Pediatrics 2007;120:e938-e942.