Cele nouă module sunt în curs de organizare: două în Bucureşti, la Spitalul ''Victor Babeş'' şi la Institutul ''Matei Balş'', şi câte unul la Craiova, Timişoara, Târgu Mureş, Braşov, Iaşi şi Constanţa. De asemenea, se va înfiinţa şi un spital de boli infecţioase la Târgu Mureş şi trei institute de boli infecţioase la Constanţa, Cluj şi Iaşi care vor fi în colaborare cu Institutul Naţional de Boli Infecţioase ''Matei Balş'', a menţionat prof. dr. Streinu Cercel. El a făcut referire şi la importanţa datelor pe care Centrul Naţional pentru Boli Infecţioase trebuie să le colecteze în cel mai scurt timp pentru asistenţa medicală.
Ministerul Sănătăţii Publice are în stoc medicamente pentru tratamentul a 20-30 de mii de pacienţi, a precizat dr. Streinu Cercel.În cazul unei eventuale pandemii de gripă aviară la om, specialiştii au la dispoziţie şase luni pentru prepararea unui eventual vaccin, un interval mare în care apar cazuri grave şi decese şi trebuie bine gestionat, a mai spus prof. dr. Streinu Cercel. El a adăugat că un val pandemic de gripă aviară durează cam doi ani, iar dacă se va descoperi un vaccin în două trei luni acesta va începe să scadă.
În legătură cu gripa aviară, Dr. Streinu a mai spus că, în prezent, România se află în perioada pre-pandemie. În ceea ce priveşte transmiterea virusului gripei aviare, până în prezent nu s-a demonstrat transmiterea lui de la om la om, a subliniat el. /Rompres/