În cadrul conferinţei Politici şi mecanisme de business în sistemul de sănătate din Europa Centrala şi de Sud-Est desfăşurată la Bucureşti săptămâna trecută au fost dezbătute, pe lângă o serie de alte probleme cu care se confruntă sistemul medical, problemele legate de examenul de rezidenţiat şi cele pe care le ridică migrarea medicilor. “Ministerul Sănătăţii a preluat finanţarea salariilor rezidenţilor, le-a mărit salariul cu 40%. Reforma este prezentă în sistem. În ciuda cârcotaşilor şi a feudalilor, sistemul trebuie să se reformeze”, a afirmat Ministru Sănătăţii Eugen Nicolăescu. Ministrul Sănătăţii a mai spus că examenele de rezidenţiat vor fi organizate pe centre regionale. “Vor fi examene naţionale însă organizate pe regiuni. Vom aloca locuri pentru rezidenţi pe post pentru a avea medici şi in localităţile cu deficit”, a adăugat Nicolăescu.
Migraţie medicilor a devenit o problemă gravă...faptul este cunoscut şi recunoscut de toată lumea. Cu toate acestea mare lucru nu se întâmplă...
“Sistemul sanitar românesc are două probleme la fel de importante: problema personalului şi problema banilor. Migraţia medicilor în Europa Occidentală şi SUA a devenit o problemă. Deja există agenţii care recrutează doctori. Când salariile sunt de zece ori mai mici nu putem să-i oprim. Nu le putem da mai mulţi bani dar le putem oferi posibilitatea să devină medici specializaţi”, a declarat prof. dr. Mircea Cinteză, preşedintele Colegiului Medicilor din România.
Adevărul este că specializarea se poate face cel puţin la fel de bine (dacă nu şi mai bine) şi în străinătate şi în plus pe un salar care permite unui rezident să facă mai mult decât să plătească chiria şi eventual facturile.
