Oamenii de ştiinţă cunoşteau deja faptul că exista o legătură între particulele mici prezente în aerul poluat şi creşterea riscului pentru evenimente cardiovasculare ca infarct miocardic sau accidente vasculare cerebrale. Mecanismul prin care acestea determinau creşterea riscului a rămas însă un mister.
Studii efectuate recent, atât pe animale cât şi pe oameni, susţin faptul că particulele mici afectează hemostaza. În studiul de faţă, efectuat pe şoareci, cercetătorii au investigat modalitatea în care particulele mici accelerează tromboza. Rezultatele au arătat faptul că şoarecii la care plămânii au fost injectaţi cu soluţie salină care conţinea mici particule sub 10 microni au avut un timp de sângerare şi de coagulare mai scurt şi nivele mai crescute ale unor agenţi procoagulanţi ca fibrinogenul sau factorul X. Particulele injectate au fost colectate din mostre de aer poluat.
A fost observată de asemenea creşterea IL-6 la nivelul acinilor pulmonari. La 24 de ore post – expunere nivelul IL-6 a crescut de 15 ori. Acest spike ar putea explica de ce la 24 de ore după o poluare masivă creşte numărul infarctelor miocardice. ªoarecii la care sistemul imun a fost suprimat nu au mai eliberat IL-6 şi au fost protejaţi de hipercoagulabilitate.
„Rezultatele noastre sugerează că expunerea la aceste particule este un trigger pentru producerea de IL-6 de către macrofagele din acinii pulmonari, fapt care duce la reducerea timpului de coagulare, la formarea de trombină şi în consecinţă la accerarea fenomenului de tromboză intravasculară”, au concluzionat cercetătorii.
J. Clin. Invest., Sep 2007