Cercetătorii au combinat cele două strategii pentru a determina vârsta adecvată iniţierii tratamentului cu statine la pacienţii diabetici analizând datele a 60258 indivizi din care 11005 bărbaţi, cu vârsta cuprinsă între 30 şi 74 de ani. Investigatorii au luat în considerare patru strategii menite să reducă evenimentele cardiovasculare la pacienţii cu diabet zaharat:
-strategia populaţională în care toţi pacienţii cu diabet sunt trataţi
-strategia conform căreia sunt trataţi pacienţii cu un risc cardiovascular moderat sau înalt
-stratgia individuală în care sunt trataţi doar pacienţii cu valori ale colesterolului mai mari de 5 mmol/L.
-strategia bazată pe limita de vârstă în care beneficiază de terapie cei care au o anumită vârstă, determinată prin combinarea primelor două strategii.
Tranziţia de la un risc scăzut pentru afecţiune cardiovasculară la un risc moderat sau înalt s–a făcut în jurul vârstei de 40.6 ani pentru bărbaţi respectiv 44.2 ani pentru femei. Utilizând aceste limite de vârstă sensibilitatea şi specificitatea identificării persoanelor cu risc cardiovascular la care se justifică tratamentul cu statine a fost de 92.2% respectiv 84.4% pentru bărbaţi ţi de 90.3% respectiv 81.3% la femei. Această strategie bazată pe limita de vârstă a fost eficientă şi atunci când a fost aplicată la nivel populaţional. (number-needed-to-treat of 25.1).
Strategia care s-a dovedit cel mai puţin eficientă a fost aceea în care tratamentul a fost efectuat doar pentru cei cu colesterolemia peste 5 mmol/L sau pentru cei cu factori de risc. “Conform acestui studiu susţinem faptul că în absenţa altor indicaţii pentru iniţierea tratamentului cu statine (microalbuminurie, istoric familial sau personal de risc cadiovascular, etc.) acesta ar trebui iniţiat de rutină la toţi bărbaţii peste 40 de ani şi la toate femeile peste 45 de ani pentru prevenţie primară”
Diabetes Care 2007;30:2025-2029.