Variaţiile mari ale nivelului glicemiei se asociază din ce în ce mai mult cu riscul dezvoltării unui diabet zaharat, cu riscul de a deveni obez sau de a suferi de o afecţiune cardiovasculară. “Este cunoscut faptul că un mic dejun bogat în carbohidraţi cu index glicemic scăzut determină o creştere moderată a glicemiei postprandiale. Rezultatele mele arată însă că combinaţia dintre un produs cu IG scăzut şi o cantitate corespunzătoare de carbohidraţi nedigerabili [...] poate menţine nivelul glicemiei scăzut pe o perioadă de până la 10 ore, ceea ce înseamnă de fapt până după cină”, afirmă autoarea prezentării Anne Nilsson. Experimentele au arătat de asemenea că, creşterea nivelului glicemiei după micul dejun poate fi influenţată prin consumul anumitor produse din cereale cu o seară înainte. În studiu Anne Nilsson a folosit cereale fierte sau pâine din cereale integrale. Atunci când a fost pregătit un “terci” din cereale efectul acestora a fost mai scăzut, anumite structuri cheie distrugându-se. Pe de altă parte cerealele sfărâmate au avut un efect corespunzător.
Studiul a arătat de asemenea că, grânele corespunzătoare, pot avea un impact favorabil asupra sindromului metabolic şi îmbunătăţesc memoria de scurtă durată.