"Am demonstrat un efect nefavorabil al aditivilor alimentari asupra comportamentului hiperactiv al copiilor de trei şi opt-nouă ani", au afirmat Jim Stevenson şi colegii săi. "Aceste rezultate arată că efectele nefavorabile nu sunt constatate numai la copii care suferă de probleme de hiperactivitate, ci şi la populaţia generală", au adăugat ei. "În general, copiii care au luat aditivi s-au apropiat cu circa 10% de definiţia de copil hiperactiv", a precizat Stevenson.
Studiul a fost efectuat pe 153 de copii de trei ani şi 144 de copii de 8-9 ani. Cocteilurile de aditivi conţineau un conservant - benzoatul de sodiu (E211 în Uniunea Europeană) - şi diferiţi coloranţi alimentari: galben auriu (E110), azorubina (E122), tartrazina (E102), roşu alimentar 4R (E124), galben de quinoleină (E104) şi roşu alura AC (E129).
Hiperactivitatea este asociată cu probleme de concentrare şi de atenţie şi cu dificultăţi de învăţare./Rompres/