Strategia va fi stabilită în cadrul proiectului "Dezvoltarea de servicii de sănătate mintală pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 0-6/7 ani - Strategia Naţională privind sănătatea mintală ca parte a Cadrului convergent pentru dezvoltarea timpurie a copilului", derulat, în perioada iulie 2007 - aprilie 2008, de ªcoala Naţională de Sănătate Publică şi Management Sanitar - Centrul Naţional de Sănătate Mintală şi de UNICEF.
Proiectul are două componente, prima vizând elaborarea strategiei, a unui ghid pentru profesioniştii din domeniu şi realizarea unei broşuri informative pentru părinţii copiilor cu probleme de acest gen. A doua componentă a programului presupune formarea a 54 de profesionişti (psihologi educaţionali, educatori, psihiatri, psihologi clinicieni, asistenţi sociali, medici de familie şi medici pediatri) din Bucureşti, Oradea şi Timişoara. Aceştia vor fi formaţi în identificarea şi intervenţia precoce în cazul copiilor de până la şapte ani care suferă de probleme de sănătate mintală.
Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, unu din cinci copii are o problemă de sănătate mintală, dar două treimi dintre ei nu primesc ajutorul de care au nevoie. De asemenea, studiile de specialitate arată că 50% până la 75% dintre copiii preşcolari cu probleme de comportament continuă să manifeste aceste probleme şi după vârsta de şase ani. Intervenţia timpurie în tratamentul copiilor cu probleme de sănătate mintală creşte eficienţa acestuia, ceea ce duce la scăderea incidenţei tulburărilor de sănătate mintală la vârsta adultă. De asemenea, din punct de vedere economic şi social, scad costurile din sistemul de sănătate şi se reduc consecinţele negative ale acestor probleme asupra familiei şi comunităţii. /Rompres/