În România, la un pacient diagnosticat cu diabet există încă unul care are diabet fără să ştie, iar 80% - 90% dintre pacienţii care suferă de diabet au fost sau sunt obezi. Dr. Maria Moţa a afirmat că în anul 1999, creşterea numărului bolnavilor de diabet a fost generată şi de faptul că s-au schimbat valorile limită ale glicemiei, de la 140 la 120.În opinia sa, prevenţia diabetului trebuie să înceapă chiar de când mama este însărcinată, în România existând medicamente de ultimă oră pentru tratarea diabetului.
"Dacă investim acum, vom scădea mortalitatea celor cu diabet. Durata de viaţă a unui om cu diabet este cu zece ani mai mică decât a unuia sănătos, în cazul în care acesta nu este tratat", a precizat Moţa. De asemenea, potrivit şefului Clinicii din Craiova, un procent între 60% şi 80% dintre bolnavii de diabet suferă de boli cardiovasculare, iar frecvenţa la amputaţia membrelor este mai mare la persoanele bolnave de diabet.
Reprezentantul firmei Top Diagnostics, Laura Modrogeanu, a precizat că în România, potrivit statisticilor, 600.000 de persoane suferă de diabet, dar numărul real al celor bolnavi depăşeşte un milion. În 14 noiembrie, cu prilejul Zilei Mondiale a Diabetului, va fi lansat un nou model de Glucometru, iar până la sfârşitul anului va fi lansat şi un site destinat bolnavilor de diabet.
Potrivit unui studiu apărut în presa internaţională în anul 2007, diabetul va ucide 3,8 milioane de oameni, la fel cât ucide şi SIDA. Acelaşi studiu arăta că în 20 de ani incidenţa diabetului va creşte cu 80% în Africa şi 100% în America Latină. /Rompres/