Dr. Sweet împreună cu asociaţii săi de la Royal Maternity Hospital din Belfast, Irlanda de Nord, au investigat efectul diabetului mamei asupra rezervelor de fier ale fătului măsurând, din sângele din cordonul ombilical, nivelul receptorului solubil pentru transferină (STfR - serum transferrin receptor), nivelul feritinei, precum şi raportul dintre STfR şi log. Feritină (TfR-F index). În studiu au fost incluse 49 de nou născuţi ale căror mame au fost diagnosticate anterior sarcinii cu diabet zaharat şi 48 de nou născuţi cu mame fără diabet pentru lotul de control.
Copii mamelor cu diabet zaharat au fost mai des spitalizaţi în secţia de neonatologie în comparaţie cu nou născuţii din lotul martor, fapt care indică rate mai ridicate de morbiditate în cadrul acestora, raportează cercetătorii. Nivelul feritinei acestor copii a fost semnificativ mai scăzut iar nivelul receptorului solubil pentru transferină semnificativ mai crescut atunci când a fost comparat cu nou născuţii ale căror mame nu au avut diabet. Nivelul eritropoetinei s-a corelat pozitiv cu indexul TfR-F la copiii mamelor diabetice, însă nu s-au înregistrat diferenţe semnificative statistic în ceea ce priveşte nivelul de eritropoetină între cele două loturi studite.
“Acest studiu confirmă faptul că rezervele de fier sunt mai scăzute la naştere la copiii mamelor diabetice”, concluzionează investigatorii, fapt care susţine teoria acestora conform căreia creşterea eritropoezei secundar expunerii cronice la hipoxie reduce rezervele de fier.
Arch Dis Child Fetal Neonatal Ed 2007;92:399-401.