Potrivit Monicăi Pop, nu este validat nicăieri în lume un tratament cu celule stem în urma căruia pacienţii cu afecţiuni incurabile de vedere să se vindece. ªeful Comisiei de oftalmologie a MSP a spus că peste 400 de persoane au fost înşelate de reprezentanţii medicului american care au cerut pentru o programare 5.000 de euro. La rândul său, profesorul doctor Benone Crâstocea, membru al Comisiei de Oftalmologie, l-a acuzat pe doctorul american Alfred Sapse că-i foloseşte numele în afacerea sa. ''Am vorbit cu acest Alfred Sapse şi mi-a prezentat un dosar în care apar articole mai mult de publicitate şi nu ştiinţifice despre celulele stem. I-am spus că înainte de a începe un tratament are nevoie de mai multe aprobări şi acesta a susţinut că le va avea'', a spus Crâstocea, care a avertizat că tratamentul cu celule stem nesupravegheat corespunzător poate evolua spre cancer.''Medicina are limite. Sunt lucruri care nu pot fi făcute. Mulţi oameni şi-au vândut animalele ori s-au împrumutat luându-se după promisiunile medicului american'', a mai spus dr. Cârstocea.
Prezent la conferinţă, preşedintele Agenţiei Naţionale de Transplant Victor Zota a explicat că terapia cu celule stem este în faza de studiu în toată lumea, ele folosindu-se în prezent numai în tratarea leucemiilor. ''Doar trei firme din România sunt autorizate să recolteze sânge din cordonul ombilical pentru producerea de celule stem. Introducerea în ţară a celulelor stem fără aprobare se pedepseşte cu 3 până la 10 ani închisoare'', a declarat Zota. El a precizat că doctorul american Alfred Sapse este obiectul unei cercetări a FBI în Statele Unite şi că acesta nu figurează ca medic în statul Nevada, unde locuieşte.
Alfred Sapse a terminat Facultatea de Medicină în anul 1952, în România, fără a avea nicio specializare şi în prezent are 82 de ani. Într-un material apărut în presa centrală se făcea referire la un ''miraculos'' tratament cu celule stem în urma căruia toţi cei care au probleme de vedere, chiar şi incurabile, se pot însănătoşi în urma unui tratament care costă 5.000 de euro, programarea făcându-se numai după ce pacienţii depun un avans de 2.500 euro. /Rompres/