Un nou studiu american publicat în extrem de prestigiosul New England Journal of Medicine, studiu la care au participat 3.000 de americani cu vârste cuprinse între 57 şi 85 de ani, arată că activitatea sexuală este influenţată nu atât de vârstă, cât mai ales de atitudinea psihologică a persoanei. Majoritatea respondenţilor cu vârste de până la 74 de ani au afirmat că, în cele 12 luni care au precedat studiul, au dus o viaţă sexuală activă, cu participarea a ”cel puţin un partener”. Chiar şi printre persoanele cu vârste cuprinse între 75 şi 85 de ani, mai mult de o pătrime /26 la sută/ au făcut sex în perioada de timp menţionată. Două treimi dintre respondenţii cu vârste între 65 şi 74 de ani şi 54 la sută dintre cei cu vârste cuprinse între 75 şi 85 de ani au afirmat că fac sex de cel puţin de două sau trei ori pe lună, iar aproape o pătrime dintre bărbaţii şi femeile activi din punct de vedere sexual, cu vârste cuprinse între 70 şi 90 de ani, au susţinut că fac sex o dată pe săptămână sau chiar mai des.
Cercetătorii care au realizat studiul înţeleg prin termenul de ”activitate sexuală” ”orice activitate bilaterală, legată de contactul de sexual, indiferent dacă partenerii au orgasm sau nu”. În categoria de vârstă ceva mai tânără, activitatea sexuală presupune ”întotdeauna sau de regulă” sex vaginal. Cu toate acestea, o parte uimitor de mare dintre aceste persoane /60 la sută dintre respondenţii mai tineri şi 31 la sută dintre cei din grupul cu vârstele cele mai înaintate/ au declarat că practică şi sexul oral.
Desigur, nu se poate şti în ce măsură aceste afirmaţii sunt manifestări de lăudăroşenie sau ale dorinţei de a prezenta aspiraţiile drept adevăr. Însă, grupul de cercetători în frunte cu Stacy Tessler de la University of Chicago afirmă că metodele de intervievare utilizate de ei sunt recunoscute drept ”destul de sigure”. ”Am descoperit că persoanele în vârstă se interesează şi practică sexul, cu toate că mulţi se confruntă cu probleme sexuale neplăcute, care le influenţează în mod negativ sănătatea şi relaţiile”, a declarat Stacy Tessler.
Richard Suzman, directorul programului de cercetări sociale din cadrul National Institute on Ageing, a declarat că studiul ”a relevat în premieră că forţa de viaţă şi interesul pentru sex care, din câte se pare, nu erau considerate o parte importantă din viaţa generaţiei de vârsta a treia, se menţin şi la persoanele în etate”. Un studiu britanic cu mult mai modest, realizat de doi cercetători de la University of Sheffield, Merryn Gott şi Sharron Hinchliff, a dezvăluit rezultate destul de asemănătoare. /Rompres/