Cercetătorii au examinat accesibilitatea, eficacitatea şi rata complicaţiilor asociate dispozitivelor intrauterine, într-un studiu în care au fost incluse 194 femei care s-au prezentat într-o clinică universitară de specialitate. Din lotul de studiu 45.4% din femei erau căsătorite, 42.3% nu au fost niciodată căsătorite, 32.5% au avut un istoric de boală cu transmitere sexuală (BTS) şi 32% au avut în antecedente alte infecţii ginecologice înaintea inserţiei unui DIU.
După inserţia DIU 5.4% din femeile incluse în studiu au fost diagnosticate cu BTS şi 19.4% cu alte infecţii ginecologice. Nu s-a constatat o creştere semnificativă a riscului pentru boală inflamatorie pelviană după inserţia DIU. DIU nu creşte riscul pentru infecţiile înalte ale căilor genitale în ciuda unei prevalenţe crescute a BTS în lotul studiat, notează investigatorii.
„Datele noastre sugerează existenţa unui beneficiu mai mare în comparaţie cu riscurile în cazul utilizării unui DIU în cadrul unei populaţii care în mod convenţional a fost clasificată ca nefiind candidată pentru această metodă contraceptivă” – au concluzionat cercetătorii
Am J Obstet Gynecol 2007;193:e1-193.e7