Potrivit acestui raport, au loc aproximativ 21 de avorturi la fiecare 1.000 de femei cu vârste între 15 şi 44 de ani, în timp ce în majoritatea celorlalte ţări, rata este mai mică, de mai puţin de 10 avorturi la 1.000 de femei. Dintre cele 61 de ţări unde a avut loc studiul, 16 dintre acestea au o rată de peste 20 de avorturi la acelaşi număr de femei. Raportul mai indică, de asemenea, că Bulgaria este unul dintre lideri în ceea ce priveşte avorturile făcute la vârste fragede, indicând problemele cu care se confruntă această ţară în ceea ce priveşte sarcina în rândul adolescentelor. Un medic, care a preluat cifre din statisticile guvernamentale ale ţării, a afirmat că aproximativ 67.000 de avorturi au loc anual în Bulgaria. Elian Rachey a declarat că această ţară ar trebui să facă mai mult pentru a promova folosirea contraceptivelor cu scopul de a reduce numărul ridicat de avorturi care au dus la decimarea populaţiei. Rachey a mai sus că aproape o treime din femeile bulgare decid ce fel de metodă contraceptivă să folosească fără a consulta un medic, acest lucru având consecinţe asupra ineficienţei acestor metode. Un sondaj efectuat de guvernul de la Sofia arată că aproximativ 53 la sută dintre femei au declarat că au început să folosească metode contraceptive sau pilule de control al sarcinii în jurul vârstei de 20 de ani. Aproximativ 33 de procente au declarat că au început să folosească pilule încă din perioada adolescenţei.
De multă vreme, în Bulgaria rata avorturilor este mai mare decât cea a naşterilor, estimările arătând o scădere a populaţiei cu aproape 40 de procente. În încercarea de a combate acest fenomen, guvernul bulgar a aprobat de-a lungul anilor măsuri care să ducă la creşterea natalităţii. Cabinetul de la Sofia a aprobat o strategie care vizează problemele demografice până în anul 2020. Planul include măsuri de reducere a numărului avorturilor, scăderea ratei mortalităţii infantile şi creşterea nivelului educaţiei. Numărul avorturilor la o mie de naşteri a fost în 2001 de 750, dar această rată a fost mai îngrijorătoare pe parcursul anilor '90, când Ministerul Sănătăţii a anunţat că au fost efectuate 93.540 de avorturi la 72.188 de naşteri într-un singur an.
A avea un copil în Bulgaria a devenit o decizie costisitoare, iar avortul este considerat o metodă de control al sarcinii mult mai accesibilă din punct de vedere financiar. Aproximativ 40 la sută dintre femeile din Bulgaria au suferit un avort, comparativ cu 20-30 de procente dintre femeile din ţările mai industrializate. La sfârşitul anilor '90, numai Rusia şi România aveau o rată mai mare de avorturi, ambele ţări confruntându-se cu aceleaşi probleme legate de scăderea numărului populaţiei. /Rompres/