Prof.dr. Vlad Iliescu, secretar de stat pentru integrare europeană în MSP a precizat pentru Rompres, că facilităţile anunţate de la 1 octombrie privesc procedurile administrative, criteriile rămânând aceleaşi. Secretarul de stat consideră firească dorinţa medicilor şi a farmaciştilor de a putea lucra în alte state membre UE, însă a adăugat că ar trebui luate măsuri care să contribuie la reducerea cererilor. Potrivit lui Iliescu, ar trebui crescute veniturile, dar acest lucru ţine de posibilităţile economice ale fiecărei ţări. El a menţionat că nu toţi cei care au depus cereri vor pleca sau vor găsi de lucru în ţările UE.
Iliescu a admis că, la un moment dat, se va ajunge la un deficit de specialişti, însă a adăugat că există un interes de a lucra în România din partea unor medici din alte ţări, precum Republica Moldova. În prezent, există un deficit de medici pe zone geografice şi în acest sens MSP a luat o serie de măsuri, precum susţinerea rezidenţiatului pe post.
Certificatele eliberate de MSP atestă că formarea în profesia de medic, farmacist, dentist sau asistent medical, moaşă este conformă cu prevederile directivelor europene. Numărul asistenţilor şi moaşelor care au depus dosare este de aproximativ 2.000, pentru aceştia fiind eliberate 990 de certificate de conformitate. Aderarea la sistemul electronic de comunicare şi informare privind piaţa internă a UE va permite, spre exemplu, în cazul medicilor, statului membru în care se deplasează un specialist în domeniu român care doreşte să lucreze acolo să verifice în baza electronică de date dacă acesta figurează în evidenţele statului de origine şi să consulte elemente care ţin de componenta profesională a celui în cauză. /Rompres/