Cancer Research UK este însă de părere că până la jumătate din decesele provocate de aceste forme de cancer ar fi putut fi evitate, dacă respectivii bolnavi ar fi dus o viaţă cumpătată. "În timp ce incidenţa unor tipuri de cancer a scăzut în ultimii 10 ani, în cazul altor forme, numărul cazurilor este în creştere; multe din aceste cazuri ar fi putut fi evitate dacă oamenii evitau expunerea excesivă la soare, fumatul, obezitatea şi consumau mai puţin alcool”, susţine Lucy Morrish, de la Cancer Research UK.
"Expunerea la radiaţiile ultraviolete reprezintă principala cauză a cancerului de piele. O mare parte din aceste cazuri puteau fi prevenite dacă oamenii s-ar fi protejat de soare şi ar fi avut grijă să nu se ardă”, explică Sara Hiom, de la Cancer Research UK, exprimându-şi îngrijorarea pentru numărul mare de cazuri de melanom malign.
În ceea ce priveşte cancerul bucal, cele mai multe cazuri apar la cei care fumează, mestecă tutun şi beau în mod regulat alcool, în condiţiile în care, deşi numărul de fumători este în scădere, consumul excesiv de alcool este în creştere.
Femeile obeze sau supraponderale riscă de două ori mai mult să fie diagnosticate cu cancer de col uterin decât cele cu greutate normală. De vină este nivelul peste normal de estrogen din corpul femeilor supraponderale aflate în perioada de post-menopauză. Obezitatea şi fumatul cresc şi riscul de cancer de rinichi, aflat în creştere cu 14 procente.
Colin Waine de la National Obesity Forum, este de părere că ”aceste date arată consecinţele complexe ale obezităţii, care nu se limitează doar la diabet, boli de inimă, accidente cerebrale sau anumite forme de cancer”. "Asemenea cancerului de col uterin, obezitatea este legată de cancerul de sân post-menopauzal, de cancerul de colon, de duct biliar şi de cel pancreatic”."Aceste cifre nu pot evolua decât în mai rău dacă nu punem capăt obezităţii”, adaugă el.
Datele raportului au inclus şi câteva veşti bune. Numărul cazurilor de cancer cervical a scăzut cu 24 la sută în urma unui program naţional de monitorizare. De asemenea, numărul cazurilor de cancer de plămâni continuă să scadă, în special la bărbaţi, pe măsură ce din ce în ce mai mulţi fumători renunţă la acest obicei. /Rompres/