Ministrul a precizat că, deşi există comunităţi de romi în care există reticenţă la tratamente, cum ar fi vaccinările, se doreşte ca prin prezenţa mediatorilor sanitari să fie remediată şi această problemă. El a spus că, până la finalul anului, printr-un program care beneficiază de o finanţare de 30 de milioane de lei, se doreşte crearea a 2.000 de posturi de mediatori sanitari în comunităţile rrome.
Cei care au dorit să-şi testeze ''sănătatea civică'' au fost supuşi unui test cu ''rasismometrul'' (un aparat care, în realitate, măsoară doar tensiunea) şi au trebuit să răspundă unui număr de 10 întrebări incluse într-un chestionar. În final, asistenţii stabilesc "diagnosticul'' şi tratamentul indicat, care constă în lecturarea unor broşuri informative şi urmărirea unui CD care conţine videoclipuri sau colaje din emisiuni referitoare la comunitatea rromă. În primele două ore de la inaugurare, la cortul de testare a ''sănătăţii civice'', au trecut aproximativ 100 de bucureşteni. Între acestea s-au numărat cântăreţul Damian Drăghici, doi membri ai Trupei Hara, preşedintele Camerei Deputaţilor, Bogdan Olteanu, şi reprezentanţi ai Ambasadei Marii Britanii la Bucureşti.
Evenimentul a fost organizat în cadrul proiectului "Consolidarea capacităţii instituţionale şi dezvoltarea de parteneriate pentru îmbunătăţirea percepţiei şi condiţiile romilor" al Secretariatului General al Guvernului şi al Agenţiei Naţionale pentru Romi şi în cadrul campaniei antidiscriminare, implementat de Romani Criss, în parteneriat cu Agenţia de Monitorizare a Presei. /Rompres/