În acest fel sunt respectate angajamentele asumate în cadrul negocierilor pentru integrarea în Uniunea Europeană, la capitolul 24 "Justiţie şi Afaceri Interne".
S-a mai stabilit că valoarea medicamentelor prescrise pentru tratamentul afecţiunilor copiilor până la vârsta de 18 ani, a tinerilor de la 18 ani până la 26 de ani, dacă sunt elevi, ucenici sau studenţi şi dacă nu realizează venituri din muncă, precum şi a femeilor însărcinate sau lăuzele, dacă nu au nici un venit sau au venituri sub salariul de bază minim brut pe ţară, se suportă din fondul naţional unic de asigurări sociale de sănătate, la nivelul preţului de referinţă sau al preţului de decontare.
Preţul de decontare este definit în actul normativ ca fiind preţul stabilit prin ordin al ministrului sănătăţii, pentru unele medicamente la care nu se stabileşte preţ de referinţă. Lista acestora se aprobă prin ordin al ministrului sănătăţii. De asemenea, se suportă din fond, la nivelul preţului de referinţă şi valoarea medicamentelor, prevăzute în lista cu medicamente de care beneficiază asiguraţii, care sunt prescrise pentru tratamentul afecţiunilor persoanelor care beneficiază de asistenţă medicală gratuită, în cazul persoanelor persecutate din motive politice sau din motive etnice, de dictatura instaurată cu începere de la 6 martie 1945, precum şi celor deportaţi în străinătate ori a prizonierilor, în cazul veteranilor de război, a invalizilor şi a văduvelor de război.
De aceleaşi condiţii beneficiază şi persoanele care au luptat pentru victoria Revoluţiei din 1989 şi persoanele cu handicap, în condiţiile stabilite de lege.(Rompres)
