Institutul de Medicină Legală "Mina Minovici", prin intermediul unui proiect PHARE, a obţinut suport şi finanţare europeană pentru a-şi completa baza materială şi tehnică, dar şi pentru instruirea personalului specializat din sistemul medico-legal, a declarat pentru Rompres prof. dr. Dan Dermengiu, directorul institutului. Laboratorul, inaugurat luni, este menit să creeze facilităţi moderne necesare detecţiei drogurilor şi metaboliţilor în sistemul medico-legal din România, a subliniat directorul Dermengiu.
Medicina legală este chemată procedural, ca în cadrul expertizelor sale să detecteze prezenţa substanţelor ilicite în probele biologice şi apoi să le analizeze sub raportul timpului, al dozei, al structurii chimice sau într-un context mai larg al cauzalităţii şi al cauzelor de deces, a explicat prof. dr. Dan Dermengiu. El a spus că este cunoscut faptul că România nu mai este "o simplă ţară de trecere" pentru drumul drogurilor spre Europa, ci a devenit chiar o ţară consumatoare şi este surprinzător faptul că numărul raportat de decese prin droguri este scăzut, a mai spus prof. dr. Dermengiu.
Directorul IML a adăugat că într-un interval de numai trei săptămâni, într-o perioadă când experţii germani au efectuat antrenamente demonstrative pe echipamentele primite, numai în Bucureşti au fost identificate cinci cazuri de consumatori de droguri şi două decese produse de o supradoză. Se anticipează astfel ceea ce era prefigurat, respectiv că numărul de cazuri letale din cauza ''morţii albe'' sunt mai numeroase decât în raportările existente, în primul rând ca urmare a determinării directe prin analize toxicologice calitative şi cantitative şi nu prin determinări indirecte, precum chestionarele sau prelucrările statistice. Dermengiu a mai precizat că acum determinările se pot face prelevând şi alte probe biologice din sânge, nu numai din urină.
