Tomografia cu emisie de pozitroni utilizând 18 fluoro 2 deoxi glucoză (FDG-PET) poate identifica recurenţa cancerului colorectal la pacienţii la care există o suspiciune clinică sau radiologică însă care au valori normale ale CEA, susţine un raport publicat în numărul din iunie al World Journal of Surgical Oncology. “Va exista un anumit procentaj de pacienţi cu cancer colorectal recurent care vor avea nivele normale de antigen carcinoembrionar(CEA) chiar şi atunci când nivelul CEA a fost crescut în momentul punerii diagnosticului neoplaziei” a afirmat Dr. Ismet Sarikaya de
Dr. Sarikaya a analizat împreună cu colegii săi rezultatele obţinute prin FDG-PET la 39 de pacienţi cu valori normale ale CEA dar cu modificări clinice şi imagistice care ridicau suspiciunea unei recurenţe tumorale. Autorii au raportat că 26 de scanări (67%) au fost pozitive, incluzând 22 de rezultate cu adevărat pozitive, confirmate prin examen histopatologic, 4 rezultate fiind fals pozitive. Opt pacienţi au avut un rezultat PET negativ iar 5 un rezultat PET fals negativ.
Pe baza acestor rezultate, acurateţea globală a PET a fost de 76.9% cu o sessibilitate de 81.4%, o specificitate de 66.6%, o valoare predictivă pozitivă de 84.6% şi o valoare predictiv negativă de 61.5%. Astfel autorii au subliniat faptul că PET ar trebui luat în considerare în evaluarea timpurie a pacienţilor suspectaţi de recurenţă tumorală şi au recomandat efectuarea FDG-PET la toţi pacienţii cu cancer colorectal în antecedente care au valori normale ale CEA dar care au o suspiciune clinică de recurenţă tumorală (sindrom de ocluzie intestinală, mase abdominale palpabile, scădere ponderală inexplicabilă, hemoragie digestivă inferioară fără o altă cauză evidentă). Autorii şi-au extins recomandările şi pentru cei care au o suspiciune imagistică de recurenţă tumorală (radiologică sau endoscopică) indiferent dacă biopsiile obţinute prin endoscopie au fost pozitive sau negative.
“Odată cu dezvoltarea acestei tehnologii ne aşteptăm să obţinem o evaluare din ce în ce mai bună a locaţiilor recurenţelor şi a extensiei acestora şi să folosim aceste date în sala de operaţie pentru a obţine o rezecţie cât mai completă în cazul acestor afecţiuni” a subliniat Dr. Sarikaya.
World J Surg Oncol 2007;5.
