Patronatul Planta Romanica solicită Guvernului să stopeze, prin ordonanţă de urgenţă, aplicarea Legii 118/2007, referitoare la practicile de medicină complementar-alternativă care legiferează impostura, vrăjitoria, tămăduitorii şi vracii, a declarat Ovidiu Bojor, membru al Academiei de ªtiinţe Medicale, preşedintele Patronatului Planta Romanica, într-o conferinţă de presă. Reprezentanţii Patronatului, oameni de ştiinţă din domeniul cercetării plantelor medicinale şi a alimentelor, susţin că în ţările Uniunii Europene nu există o asemenea lege care dă dreptul oricărui cetăţean, fie el inginer, economist, jurist sau de alte profesii, ca, după absolvirea unui curs sumar, să poată devin mare specialist în reflexoterapie, acupunctură, aromoterapie sau alte practici.
Legea apărută recent a fost criticată şi de Colegiul Medicilor. "Suntem conştienţi că medicina viitorului nu mai poate fi gândită şi practicată într-un singur sistem, ci ea trebuie tratată multidisciplinar, iar producătorii de preparate fitoteraputice şi suplimente alimentare doresc să participe la această abordare multidisciplinară. De aceea, dorim să fim consultaţi în elaborarea legilor care ne privesc şi care au impact asupra securităţii sanitare a populaţiei", susţine academician Ovidiu Bojor. Reprezentanţii Patronatului critică apariţia acestei legi, iniţiată de un deputat care nu are nicio legătură cu mediul medical, act normativ care nu a parcurs calea dialogului social şi a dezbaterii cu organizaţiile naţionale de profil.
Patronatul Planta Romanica reprezintă interesele a 25 de firme producătoare de preparate fitoterapeutice şi suplimente alimentare. "Majoritatea produselor noastre sunt considerate preparate ce vin în ajutorul bolnavului, dar nu înlocuiesc medicamentele sau completează aportul alimentar obişnuit ,dar nu îl înlocuiesc", afirmă ªtefan Manea, vicepreşedinte al Patronatului Planta Romanica. Alimentele sunt mai importante decât medicamentele, alimentul fiind baza unei sănătăţi durabile, în timp ce medicamentul este bun doar în cazul îmbolnăvirii. „Este important să prevenim îmbolnăvirea şi nu să aşteptăm să ne îmbolnăvim”, susţine academician Gheorghe Mencinicopschi, directorul general al Institutului de Cercetări Alimentare. În acest context, reprezentanţii Patronatului au criticat atitudinea Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor care, în urma unui control, a aplicat firmelor distribuitoare şi de desfacere a suplimentelor alimentare amenzi deoarece aveau inscripţionate pe etichete şi în prospecte pentru ce pot fi folosite. "Reamintim autorităţilor din România că suntem ţară a Uniunii Europene, că trebuie să respectăm reglementările UE iar dacă în ţările UE nu sunt amendaţi agenţii economici care scriu pe produs conţinutul şi efectele sale nu ştim de ce în România este altfel", susţine Mencinicopschi. Reprezentanţii Patronatului Planta Romanica au anunţat că vor face toate demersurile atât în plan naţional cât şi internaţional pentru ca impostura, vrăjitoria, tămăduitorii de ocazie să fie eliminaţi. /Rompres/
