O taxă impusă de autorităţile
britanice pentru alimentele ce conţin sare, zahăr şi grăsime, ar putea salva
vieţile a mii de britanici în fiecare an. Cercetători din cadrul Universităţii
Oxford susţin că un TVA de 17,5 la sută pentru alimentele socotite ca fiind
nesănătoase ar duce la o scădere a cererii în rândul acestor produse şi ar
reduce numărul atacurilor de cord şi al atacurilor cerebrale. Taxa de cumpărare este deja
impozabilă pentru un număr mic de produse, cum ar fi chipsurile din cartofi,
îngheţata, biscuiţii de cofetărie sau cei cu ciocolată, dar cea mai mare parte
a produselor alimentare este scutită.
Conform studiului apărut în Journal of
Epidemiology and Community Health, taxa ar putea salva anual vieţile a circa
3.200 de persoane din Marea Britanie. ”O taxă pe produsele bogate în grăsimi
concepută cum trebuie, cu o ţintă bine aleasă, ar putea fi un instrument
folositor pentru a reduce povara bolilor cauzate de alimentaţia nesănătoasă”,
conchide studiul.
Echipa Departamentului de Sănătate
Publică din Oxford
notează că pentru încurajarea vieţii au fost impuse taxe mai mari pentru tutun
şi alcool. Aceştia au folosit o formulă matematică pentru a estima efectul
preţurilor mai ridicate asupra cererii unor mâncăruri cum ar fi pastele,
prăjiturile, untul şi brânza. Pe de altă parte, mai spun experţii, cercetările
lor au oferit numai o imagine de ansamblu a numărului de vieţi ce ar putea fi
salvate şi au precizat că e nevoie de eforturi suplimentare pentru a putea
estima cu exactitate efectele benefice ale taxei asupra sănătăţii publice. Studiul
avertizează că orice ”taxă pe grăsime” ar putea fi privită ca un atac personal
la adresa libertăţii şi ar cântări greu pentru familiile mai sărace. O taxă ar
duce la o majorare a facturilor săptămânale pentru menţinerea gospodăriei de
4,6 procente, însemnând încă 1,36 dolari de persoană.
Tony Blair, fostul premier britanic, a
respins în trecut ideea, pe care o considera ca fiind un exemplu al ”statului
dădacă”, ce ar putea îndepărta oamenii de alimentele sănătoase. Organizaţia
Food and Drink Federation a denumit taxa abuzivă şi a spus că cel mai afectate
de aceasta vor fi familiile cu venituri mici. Acesta a sugerat că regimul de
alimentaţie al populaţiei este unul echilibrat. De asemenea, şi fundaţia
britanică ”Heart”, ce se ocupă de acţiuni caritabile în domeniul medical, s-a
declarat împotriva proiectului. ”Suntem de părere că guvernul ar trebui să se
concentreze pe asigurarea unor produse alimentare sănătoase accesibile tuturor,
atât din punct de vedere financiar, cât şi geografic”, au spus reprezentanţii
fundaţiei. /Rompres/