Tema fumatului este extrem de actuală şi pentru ruşi. Potrivit Ministerului Sănătăţii al Federaţiei
Senzaţionalul raport al OMS a fost prezentat la Conferinţa internaţională pentru lupta împotriva fumatului de la Bangkok la care au participat reprezentanţi din 148 de ţări ale lumii. Tonul discuţiilor din cadrul conferinţei internaţionale a fost dat de discursul vehement al şefului programului antifumat al OMS, Douglas Bettcher, care a comparat fumatul cu o epidemie îngrozitoare, ce ucide în fiecare an milioane de oameni. De asemenea, Bettcher s-a declarat îngrijorat de faptul că, în ultimii ani, în multe dintre ţările în curs de dezvoltare s-a înregistrat o tendinţă de creştere a numărului de fumători, mai ales în rândul adolescenţilor. ”Dacă această tendinţă va continua, atunci în două decenii numărul persoanelor care mor în întreaga lume din cauza fumatului va creşte de la 5,4 la 8,3 milioane de persoane”, a subliniat Bettcher.
Cu toate acestea, în opinia lui Bettcher, situaţia ar putea fi ameliorată dacă ţările dezvoltate şi cele în curs de dezvoltare ar adopta la nivel guvernamental astfel de măsuri ferme precum majorarea taxelor pentru industria tutunului, interzicerea reclamelor la ţigarete, precum şi fumatul în birouri şi locuri publice. ”Dacă vom face aceasta, atunci până în 2050 am putea salva 200 de milioane de vieţi”, a declarat Douglas Bettcher.
Anul trecut, circa 600 de miliarde de ţigarete au fost introduse prin contrabandă în diferite state ale lumii, ceea ce reprezintă 11 la sută din cantitatea de tutun ”comsumată” în lume. Asemenea date sunt prezentate de ”Framework Convention Alliance” /FAC/, grup ce uneşte organizaţiile antifumat din întreaga lume. Din punctul de vedere al acestor organizaţii, producătorii de ţigarete atrag din ce în ce mai multe persoane spre fumat, menţinând preţurile joase la produsele lor şi stimulând cererea pentru această producţie. În afară de aceasta, potrivit FAC, guvernele ţărilor pierd de pe urma impozitelor neachitate peste 40 de miliarde de dolari. /Rompres/.