''În fiecare zi, avem aproximativ zece noi cereri de îngrijire a unor tineri pacienţi în urma unei tentative de suicid /TS/, doar în ceea ce priveşte aglomeraţia Lille-Roubaix, care numără 1,2 milioane de locuitori'', spune Frédéric Kochman, responsabilul unei unităţi pentru adolescenţi, din Lille. În opinia sa, 9% dintre tinerii cu vârste cuprinse între 14 şi 19 ani au încercat deja să îşi curme viaţa, o treime dintre ei va recidiva, iar a zecea parte dintre cei care au comis o tentativă, mor. Toate acestea atestă gravitatea fenomenului. Dacă raportul TS este de trei fete la un băiat, mortalitatea este mai mare la subiecţii de sex masculin, care au, adesea, conduite parasuicidare.
În ceea ce priveşte cauzele avansate de cei care au încercat să îşi pună capăt zilelor, acestea sunt multiple. Rupturi sentimentale repetate, eşec şcolar şi - mai ales - conflicte familiale, acestea din urmă fiind mai acute atunci când survin în familii monoparentale. Însă, în opinia dr. Frédéric Kochman, ''aceste TS survin în conjuncţie cu o depresie creată de un conflict cronic grav. Este esenţial ca importanţa antecedentelor depresive familiale să fie bine cunoscută''.
Îngrijirea tinerilor cu antecedente suicidare include, înainte de toate, psihoterapia. ''Terapia interpersonală /TIP/, destul de apropiată de terapia familială, este deosebit de indicată, asigură dr. Kochman. Scurtă şi bine codificată, aceasta se practică în 12-16 şedinţe. Deşi recunoscută ca fiind cea mai eficientă, ea este, din păcate foarte puţin utilizată în Franţa.'' La ea nu recurg decât circa 5 la sută din totalul pedopsihiatrilor, în lipsa unei pregătiri adecvate.
Medicamentele nu ar trebui să fie prescrise decât în a doua linie, după o psihoterapie infructuoasă. ''În cazul unei depresii dovedite, nu trebuie - mai ales - să i se administreze copilului sau adolescentului triciclice /antidepresive de primă generaţie/, susţine pedopsihiatrul. Căci, în afară de ineficienţa lor demonstrată cu ocazia a 12 studii diverse versus placebo, ele pot provoca şi cazuri de moarte subită /prin fibrilaţie ventriculară/ şi, aceasta, chiar în doză terapeutică./Rompres/