Riscul pentru cancer gastric distal a fost cu 41% mai mare în primul an post-colecistectomie comparativ cu populaţia generală, însă acest risc crescut a scăzut la 11% pentru perioada următorilor 10 ani.
După 10 ani surplusul de risc pentru cancer gastric distal aproape a dispărut. Acest risc crescut pentru cancer gastric a fost evident doar pentru bărbaţi şi doar printre pacienţii cu intervenţii chirurgicale mai extinse (colecistectomie cu coledocolitotomie).
În mod similar riscul pentru cancerul gastric de la nivelul cardiei a fost de două ori mai mare în primul an postcolecistectomie, comparativ cu populaţia generală, însă acest exces de risc ulterior a dispărut complet şi nu s-a constatat nici o diferenţă pentru cele două sexe sau în ceea ce priveşte metoda chirurgicală.
Considerând că există o perioadă de latenţă crescută între momentul iniţierii procesului de carcinogeneză şi apariţia semnelor clinice de cancer gastric, echipa de cercetare a anticipat, contrar rezultatelor obţinute, că există o tendinţă de creştere odată cu creşterea perioadei de follow-up. În lipsa acestor dovezi investigatorii au concluzionat că existenţa unei legături de cauzalitate între colecistectomie şi cancerul gastric pare a fi puţin probabilă. Lipsa unei asocieri puternice şi consecvente înlătură astfel preocupările privind efectele nocive ale colecistectomiei.
Am J Gastroenterol 2007;102:1180-1184.