Împreună cu colegii, Dr. Hartman a analizat prognosticul cancerului de sân la 2787 de perechi mamă – fiică şi la 831 de perechi de surori care au fost diagnosticate cu neoplasm mamar în perioada 1961 – 2001. Pentru fiicele cu cancer de sân supravieţuirea la 5 ani a fost de 87% dacă mamele lor au decedat în primii 5 ani după diagnosticare, comparativ cu 91% pentru fetele ale căror mame trăiau încă la 5 ani după punerea diagnosticului. Diferenţa a fost mai mare în cazul fetelor ale căror mame au avut sub 70 de ani în momentul punerii diagnosticului (83% versus 90%), diferenţa în cazul surorilor fiind şi mai marcată (70% versus 88%).
Până în prezent putem recomanda clinicianului că punerea unei simple întrebări: “A murit mama dvs. într-o perioadă mai mică de 5 ani de la punerea diagnosticului?” poate diferenţia femeile cu risc crescut de cele cu risc scăzut - au notat cercetătorii. Scopul este de a afla dacă această asociere este independentă de alţi factori de prognostic deja cunoscuţi.
Poate că caracteristicile gazdei vor juca în viitor un rol mult mai important pentru stabilirea prognosticului – a concluzionat echipa doctorului Hartman. “Pur şi simplu s-ar putea dovedi că unii indivizi sunt mai puternici sau mai slabi în lupta cu tumorile”
Breast Cancer Research 2007;9:R39.