Se aşteaptă ca experţii din Comisia Europeană să suspende folosirea colorantului, în condiţiile în care au revizuit opinia EFSA. O reuniune a Comitetului pentru supravegherea şi controlul alimentelor şi hranei pentru animale a UE este programată pentru vineri, 20 iulie. Experţii din industria cărnii au sugerat că acest colorant a fost folosit numai de măcelari individuali şi de câteva firme mici de carne şi că probabil aceştia nu au conştientizat pericolul. Este foarte probabil ca acest colorant să fi fost folosit ca parte din mirodeniile amestecate şi folosite la fabricarea cârnaţilor şi a burgerilor, mai degrabă decât să fi fost cumpărat separat. Acest colorant a fost folosit în principal pentru produsele din carne vândute la un preţ mai mic al pieţei, în special când există mai puţin de sută la sută conţinut de carne.
Malcolm Kane, consultant independent în ceea ce priveşte siguranţa alimentelor a declarat că Roşu 2G face parte din familia ”azo” a coloranţilor, care au fost extraşi şi modificaţi din gudron rece, fiind asociat cu cancerul timp de mai mulţi ani. Kane a solicitat interzicerea colorantului. ”Colorantul roşu este pus în carne pentru a arăta bine atunci când este crudă. Carnea crudă se oxidează, devenind maro, colorantul având rolul de a o face să pară mai proaspătă. Este un truc condamnabil fiind un mijloc neetic de a colora alimentele deoarece nu are niciun rol în final, când produsul este gătit”, a declarat acesta.
Kane a adăugat că producătorii de carne au susţinut anterior că, din cauza faptului că nu există suficienţi coloranţi naturali, sunt nevoiţi să se bazeze pe cei sintetici. ”Dar acest lucru nu este adevărat. Sunt o mulţime de sucuri stabilizatoare din struguri sau cireşe care ar putea fi folosite cu acest scop”.
Þărileîn care Roşu 2G este interzis sunt: Norvegia, Suedia,