Dr. Chung împreună cu colegii săi de la General Hospital, Boston, au ajuns la această concluzie după ce au revizut, retrospectiv, datele a 94 de pacienţi cu ciroză secundară infecţiei cu virus hepatitic C care au fost supuşi transplantului hepatic în perioada 1992 – 2005.
Conform datelor prezentate în numărul din 15 iunie al revistei Cancer, la 32 de pacienţi s-a evidenţiat o tumoră malignă hepatică. În grupul pacienţilor cu cancer hepatocelular 69% au avut steatoză hepatică comparativ cu 50% cât s-a evidenţiat în grupul fără cancer.
Comparativ cu pacienţii fără steatoză odds ratio pentru dezvoltarea unui cancer hepatocelular s-a situat între 1.61, în cazul celor cu steatoză grad 1, şi 8,02 pentru cei cu steatoză grad 3 sau 4.
Cercetătorii au concluzionat că steatoza este un factor care se asociază independent cu cancerul hepatocelular la această categorie de pacienţi şi poate fi un marker util pentru identificarea celor cu risc crescut. Mai mult decât atât, Dr. Chung a adăugat că aceste date “sugerează faptul că măsurile luate pentru ameliorarea steatozei hepatice pot fi folositoare pentru reducerea acestui risc”.
Cancer 2007;109:2490-2496.