Aşa cum a afirmat OMS, pandemia de gripă este o ameninţare serioasă pentru sănătatea publică globală, estimandu-se rate substanţiale de mortalitate şi morbiditate. OMS şi-a exprimat dorinţa de a crea o rezervă internaţională de vaccinuri pre-pandemice H5N1, o strategie care s-a bucurat de suportul celor 193 de state membre care au participat la Conferinţa OMS de luna trecută, la Geneva.
GSK susţine această strategie proactivă de creare a unei rezerve de vaccin pre-pandemic H5N1 la nivel global , întrucât această acţiune poate salva milioane de vieţi, protejând unele dintre cele mai vulnerabile populaţii din lume în cazul izbucnirii unei pandemii.
Tulpina exactă care poate cauza o pandemie de gripă nu poate fi prezisă cu acurateţe. Unii experţi consideră că tulpina aviară H5N1, în prezent endemică la numeroase specii de păsări din întreaga lume, este o candidată posibilă pentru o pandemie. Un vaccin pandemic adaptat nu ar putea fi disponibil mai devreme de 4-6 luni după identificarea tulpinii responsabile de pandemie, ceea ce subliniază necesitatea unui acces cât mai rapid la protecţie. În plus faţă de donaţie, compania şi-a confirmat intenţia de a furniza OMS doze suplimentare din vaccinul său H5N1 formulat cu sistem adjuvant la preţuri preferenţiale pentru ţările eligibile GAVI, aceasta după aprobările autorităţilor competente. Compania intenţionează să ofere vaccinul pre-pandemic H5N1 ţărilor cu venituri medii şi mici la preţuri preferenţiale, în concordanţă cu venitul pe cap de locuitor al fiecărei ţări.
De asemenea, GSK este gata să pună la dispoziţia Guvernelor, în vederea achiziţiei publice, adjuvantul pentru acest vaccin, pentru a creşte la maximum numărul de doze disponibile de vaccin H5N1, ceea ce demonstrează implicarea GSK în demersurile de cooperare cu Guvernele şi organizaţiile precum OMS în găsirea unor soluţii pentru această potenţială criză de sănătate publică. Sistemele de adjuvanţi sunt o nouă tehnologie patentată pe care compania a dezvoltat-o timp de peste 10 ani. Un adjuvant este un ingredient care poate fi adăugat antigenului central dintr-un vaccin pentru a stimula suplimentar răspunsul imun, în condiţiile utilizării unei cantităţi mai mici de antigen. Fenomenul de "economisire a antigenului" în cazul vaccinului antigripal H5N1 cu sistem adjuvant permite producţia unui număr mai mare de doze de vaccinuri pentru vaccinarea în masă, asigurând astfel protecţia mai multor persoane. /Rompres/