Intoxicaţii cu nitriţi la copii au fost înregistrate şi în anii precendenţi. În 2005 au fost raportate 12 cazuri de intoxicaţie cu nitriţi la copii, dintre care trei au fost decese, iar în 2006 au fost raportate 23 de asemenea afecţiuni. Cazurile de intoxicaţie cu nitriţi la copii au apărut la copiii din mediul rural unde sursele de apă sunt fântânile. Marinela Madan a arătat că această situaţie a îmbolnăvirilor la copii a stat la baza solicitării ASP Olt ca primăriile să identifice fântâni publice pe care să le transforme în surse de apă potabilă.
Reprezentantul ASP Olt a spus că până acum numai 30% din primăriile de comune din judeţ au înţeles necesitatea asigurării unor surse publice de apă potabilă şi au solicitat ASP efectuarea unor teste de laborator privind calitatea apei din fântâni. Termenul dat primăriilor pentru a cere analizarea apei din fântâni este până la începutul lunii august. Conducerea ASP a criticat în repetate rânduri dezinteresul primăriilor privind asigurarea apei potabile în mediul rural iar primarii susţin că analiza probelor de apă are un preţ prea mare şi nu sunt suficiente fonduri în primării în acest sens. Un test de apă costă 130 de lei.
Marinela Madan a mai afirmat că în majoritatea cazurilor, fântânile particulare, din gospodăriile populaţiei, principala sursă de apă în mediul rural are o concentraţie mare de nitraţi şi nitriţi pentru că puţurile sunt forate la adâncimi mici, iar seceta şi scăderea nivelului pânzei freatice determină creşterea concentraţiei cu aceste substanţe. "Din cauza secetei creşte gradul de evaporare a apei din fântâni şi normal ş concentraţia de substanţe poluante din apa rămasă" a concluzionat directorul adjunct al ASP./Rompres/