Dr. Jennifer Lin de la Harvard Medical School, Boston a evaluat împreună cu colegii ei 10.578 de femei alfate în perioada de premenopauză şi 20.909 de femei, de 45 sau peste 45 de ani, în postmenopauză. La începutul studiului (în 1993 sau în 1995) participantele au completat un chestionar privind antecedentele personale patologice, stil de viaţă, precum şi un chestionar privind obiceiurile alimentare, chestionar care conţinea detalii privind frecvenţa cu care au fost consumate anumite alimente, băuturi, suplimente alimentare, în anul precedent. Participante au returnat un chestionar de follow-up la fiecare 6 luni în primul an şi ulterior anual, chestionar care indica dacă au fost sau nu diagnosticate cu cancer de sân.
Pe o perioadă medie de follow-up de 10 ani, 276 de femei care nu erau la menopauză şi 743 de femei la menopauză s-au îmbolnăvit de cancer de sân. Consumul de calciu şi de vitamina D au fost asociate cu o reducere moderată a riscului pentru cancer mamar însă doar înainte de menopauză.
Oamenii de ştiinţă au notat faptul că această diferenţă evidentă apărută în perioada de menopauză poate fi asociată cu relaţia dintre calciu, vitamina D şi insulinlike growth factors. Studiile in vitro efectuate până în prezent au sugerat faptul că, calciul şi vitamina D exercită un efect anticarcinogen asupra celulelor neoplazice din cancerul de sân care exprimă un nivel crescut de IGF-1 şi IGF binding protein 3. Calciul, vitamina D şi IGF binding protein 3 interacţionează reciproc pentru promovarea inhibării creşterii celulelor neoplazice din cancerul mamar.
Sunt necesare investigaţii suplimentare pentru a studia potenţialul pe care îl are consumul de calciu şi de vitamină D în reducerea riscului de cancer mamar-concluzionează autorii.
Arch Intern Med. 2007;167:1050-1059