Cercetătorii au efectuat o metaanaliză a unor studii epidemiologice pentru a evalua cantitativ asocierea din consumul de cafea şi riscul pentru cancer hepatic. În total patru cohorte şi cinci studii caz-control au fost incluse în metaanaliză, respectiv 2260 de cazuri şi 239146 de non-cazuri. O relaţie de inversă proporţionalitate între consumul de cafea şi riscul pentru cancer a fost observată în toate studiile. Asocierea a fost semnificativă în şase studii.
Investigatorii au notat că, creşterea cantităţii de cafea cu două ceşti pe zi s-a asociat cu reducerea riscului pentru cancer hepatic cu 43% (risc relativ: 0.57).
“Un efect protector al consumului de cafea asupra cancerul hepatic este plauzibil din punct de vedere biologic” au subliniat Dr. Susanna C. Larsson şi Dr. Alicja Wolk. Cafeaua conţine cantităţi crescute de substanţe antioxidante, ca de exemplu acizi clorogenici, iar studiile experimentale pe animale au demonstrat că, cafeaua şi acizii clorogenici au efect inhibitor asupra carcinogenezei hepatice.
Gastroenterology 2007;132:1740-1745.