Îngrijorată de riscurile unei pandemii, Banca Naţională a Elveţiei i-a contactat pe dr. Thomas şi pe colegii săi, pentru a şti dacă numerarul poate contribui la propagarea infecţiei. Oamenii de ştiinţă au inoculat mai multe tulpini ale virusului gripal pe bancnote, după care le-au lăsat să se usuce la temperatura camerei. Virusul H1N1 şi influenza B au murit în orele următoare. Unul dintre virusurile H3N2 a supravieţuit circa 24 de ore, în timp ce un altul a durat 72 de ore, a precizat dr. Thomas. Atunci când, însă, li s-a adăugat mucus secretor, unele virusuri au trăit până la 17 zile, a mai spus el. Cu toate acestea, durata de viaţă variază în funcţie de tipul de virus. De exemplu, virusul influenza B nu a supravieţuit mai mult de 24 de ore, nici chiar cu adaus de mucus.
În cursul unui congres internaţional privind controlul gripei, cercetătorul a spus că, întrucât virusul poate trăi timp de mai multe zile pe o suprafaţă, el poate - cu siguranţă - să infecteze persoanele care îl ating cu mâinile şi le duc, apoi, la mucoasele nasului sau gurii. ''El /virusul/ este mereu viu. El este viu în cantităţi ce pot infecta întotdeauna.''
'Cu toate acestea, o expertă în boli infecţioase, dr. Allison McGeer, continuă să fie sceptică, deoarece, chiar dacă bacteriile şi virusul supravieţuiesc în mediul înconjurător, acestea nu sunt, totuşi, transmise de mediu. ''Pare contrar intuiţiei să spunem că virusul se află în mediul înconjurător, dar că nu îl putem lua; totuşi, există, de fapt, o serie substanţială de dovezi epidemiologice ce o demostrează'', a susţinut directoarea pentru controlul infecţiilor din Spitalul Mount Sinai din Toronto. Într-adevăr, nimic nu atestă faptul că oamenii care manevrează bancnote cât e ziua de lungă suferă mai mult de gripă decât ceilalţi, a adăugat dr. McGeer. /Rompres/.