Cu mai mult de jumătate din populaţie în vârstă de peste 55 de ani până în 2050, Spania va fi cea îmbătrânită ţară din lume, urmată îndeaproape de Italia şi Austria, cu vârste medii de 54 de ani. "Dar îmbătrânirea cea mai rapidă în următorii 20 de ani se va constata în ţările Europei de Est şi ale fostei Uniuni Sovietice, drept consecinţă a declinului fără precedent al fertilităţii şi creşterii speranţei de viaţă", afirmă raportul.
Potrivit analizei, ţările acestei regiuni pot evita gravele consecinţe economice ale îmbătrânirii accelerându-şi tranziţia economică şi reformându-şi regimul de pensionare şi sistemul de îngrijire a sănătăţii.
"Þările cele mai bogate şi dezvoltate, precum Franţa, Italia şi Japonia sunt într-o postură mai bună pentru a face faţă provocării îmbătrânirii decât ţările Europei de Est şi fostei Uniuni Sovietice", a afirmat Arup Banerji, unul dintre autorii raportului. Potrivit previziunilor, regiunea îşi va vedea populaţia diminuându-se cu circa 24 de milioane de indivizi în cursul următorilor 20 de ani. Rusia, de pildă, va pierde 17 milioane dintre cei 145 de milioane de locuitori actuali.
În 2025, între o cincime şi un sfert din populaţia a nouă ţări din Europa de Est şi din fostele republici sovietice, din Azerbaidjan până în Slovacia va avea 65 de ani şi mai mult. În 2025, mai mult de un bulgar din cinci va avea peste 65 de ani, arată studiul. Dar potrivit acestei analize, îmbătrânirea nu anunţă în mod obligatoriu şi o stopare a creşterii economice cu condiţia ca guvernele ţărilor respective să ducă politici care să stimuleze producţia şi existenţa locurilor de muncă. /Rompres/