Vânzarea acestor spaţii se va realiza prin negociere directă, fiind interzisă vânzarea către persoanele fizice care nu au calitatea de medic şi drept de liberă practică sau persoanelor juridice care nu au ca unic obiect de activitate serviciile medicale. Vânzarea spaţiilor care nu se realizează prin negociere directă se va face prin licitaţie publică cu strigare, iar consiliile judeţene sau locale vor aproba lista spaţiilor din proprietatea sau administrarea lor care vor fi scoase la vânzare, prin negociere sau licitaţie.
Preţul de vânzare al spaţiului va fi de 30% din valoarea stabilită de evaluator, pentru diferenţa de 70% cumpărătorul obligându-se prin contractul încheiat să facă investiţii în aparatura medicală, dotarea sau amenajarea cabinetului medical în termen de şapte ani de la data semnării contractului. Spaţiul poate fi plătit şi în rate, în cinci ani. Sumele obţinute din vânzarea spaţiilor medicale se constituie în venit la bugetul de stat în cotă de 10%, diferenţa fiind virată la bugetele locale respective şi utilizată pentru realizarea unor proiecte de interes public. Nu fac obiectul prezentei Legi spaţiile aflate în administrarea unităţilor spitaliceşti.
Acest proiect de Lege, dezbătut vineri cu reprezentanţii societăţii civile şi ai medicilor de familie din diverse zone ale ţării a fost contestat de preşedintele Asociaţiei Naţionale a Asiguraţilor şi Pacienţilor din Asigurările Sociale de Sănătate, dr Alexandru Buzamet, care a spus că "vânzarea întregii baze materiale a ambulatoriului este abuzivă şi încalcă legea fundamentală a ţării". El a întrebat ce se va întâmpla dacă, în aceste condiţii, unii medici îşi vor abandona meseria sau unde vor practica generaţiile viitoare de medici de familie.
Secretarul de stat din ministerul Sănătăţii, Szekely Erwin Zoltan, a răspuns că acest proiect de Lege este o opţiune politică, iar populaţia va sancţiona actualul program de guvernare în cazul în care va fi nemulţumită, la viitoarele alegeri."Credem că medicii trebuie să fie proprietarii cabinetelor unde practică, atât pentru stabilitatea lor, cât şi pentru creşterea calităţii actului medical", a declarat secretarul de stat. El a adăugat că toţi cei care se simt lezaţi de neconstituţionalitatea unei legi se pot adresa Curţii Constituţionale. Referitor la posibilitatea ca unii medici să-şi abandoneze profesia, Zoltan a spus că "indiferent de forma de proprietate a spaţiului în care lucrează, orice medic poate să abandoneze profesia; vor veni alţi medici care să profeseze în locul lui".(Rompres)
