Tot în şedinţa de Guvern, a mai spus Eugen Nicolăescu, s-a aprobat şi plata eşalonată a datoriilor către farmacii. Este vorba de datoriile care reveneau pentru anii 2005 şi 2006, peste valoarea contractată de Casele de Asigurări de Sănătate. El a precizat că aceste datorii vor fi plătite parţial din Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate, venituri proprii ale Ministerului Sănătăţii Publice şi de la bugetul de stat.
În urma centralizărilor făcute pe baza declaraţiilor pe proprie răspundere ale reprezentanţilor legali ai farmaciilor care au eliberat medicamente compensate peste valoarea contractată s-a stabilit o sumă maximă de 100 milioane lei, care este destinată pentru sumele nedecontate către farmacii până la data de 30 iunie 2006.
Eugen Nicolăescu a menţionat că, deoarece Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate pe anul 2007 nu dispune de fonduri suficiente pentru plata integrală a contravalorii acestor medicamente, o parte dintre obligaţiile către farmacii vor fi suportate din venituri proprii ale Ministerului Sănătăţii Publice şi din transferul de la bugetul de stat către Fond.
La stabilirea sumelor de plată se vor lua în considerare numai prescripţiile medicale raportate la Casele de Asigurări de Sănătate până la sfârşitul lunii iunie 2006. Excepţie fac medicamentele eliberate în ambulatoriu pentru boli cronice peste valoarea de contract a furnizorilor de medicamente, pentru care se vor plăti inclusiv sumele înregistrate ca depăşiri în perioada iulie-decembrie 2006.
Prescripţiile trebuie să fie depuse la Casele de Asigurări de Sănătate pentru validare în termen de o lună de la intrarea în vigoare a actului normativ aprobat joi de Guvern.
În legătură cu modul în care vor fi repartizaţi banii spitalelor judeţene, ministrul sănătăţii a spus că aşteaptă propuneri până sâmbătă la ora 14,00, după care aceste propuneri vor fi evaluate şi, în funcţie de ele, se va face repartiţia de către minister.
/Rompres/