Investiţia recent finalizată, finanţată de la bugetul de stat de Ministerul Sănătăţii şi Guvernul României, constând într-un bloc operator nou, cu două săli de operaţie şi zece paturi de terapie intensivă cardiacă, este destinată copiilor cu malformaţii congenitale la vârste foarte mici - nou-născuţi şi sugari -, fiind prima unitate de acest gen din România.
Bolile cardiace congenitale ale copilului mic reprezintă o problemă majoră de sănătate. În România se nasc anual peste 950 de copii cu malformaţii cardiace (8 la 1000 de născuţi vii). O mare parte dintre aceşti copii decedează în prima lună sau în primul an de viaţă, deşi în condiţii adecvate pot fi diagnosticaţi şi trataţi prin intervenţii chirurgicale devenind adolescenţi şi adulţi cu dezvoltare, viaţă şi activitate normale. Cooperarea dintre secţiile clinice de neonatologie, cardiologie pediatrică şi chirurgie cardiacă pediatrică creează un complex funcţional de diagnostic şi tratament al copilului cardiac.
Inaugurarea primului Centru Cardiovascular Pediatric din România, în cadrul Institutului de Boli Cardiovasculare şi Transplant din Târgu Mureş, la aniversarea unui deceniu de activitate, asigură accesul copiilor cardiaci la diagnostic şi tratament, reducând morbiditatea şi mortalitatea la această vârstă. Se oferă astfel copiilor cardiaci şansa prelungirii duratei de viaţă şi îmbunătăţirii calităţii acesteia. (Rompres)
