Ipoteza care a stat la baza studiului a fost că, în cazul celor care prezintă complicaţii de tipul nefropatiei induse de substanţa de contrast, sunt implicate o serie de reacţii ce implică radicali de oxigen şi ischemie renală medulară. Dr. Onbasili a investigat împreună cu colegii săi de la Adnan Menderes University, Aydin, efectul pe care îl are trimetazidina, un agent cu proprietăţi antiischemice şi antioxidante.
Au fost incluşi în studiu 82 de pacienţi care aveau în prealabil disfuncţie renală şi care au fost supuşi unei angiografii coronariene sau unei angioplastii Pacienţii au primit perfuzii endovenoase cu substanţe saline timp de 24 de ore, începând cu 12 ore înaintea începerii procedurii. Perfuziile au fost sau nu asociate cu trimetazină de 20 mg administrată per os de trei ori pe zi timp de 72 de ore, începând cu 48 de ore înaintea intervenţiei.
În lotul de control nivelul creatininei serice a crescut semnificativ la 2 zile după efectuarea procedurii şi a revenit la valori la bază în ziua a 7-a. În grupul care a primit trimetazidină nu s-au observat modificări semnificative în ziua 2-a după intervenţie iar în ziua a 7-a s-a remarcat chiar o scădere a nivelului creatininei serice. De asemenea 7 din pacienţii din lotul de control(16.6%), au dezvoltat nefropatie indusă de substanţa de contrast în comparaţie cu un singur caz din lotul celor care au primit şi trimetazidină.
Cercetătorii solicită efectuarea unor studii mai vaste la pacienţi cu o deteriorare renală mai avansată, concluzionând că trimetazidina în combinaţie cu infuziile saline reprezintă o metodă de prevenire a disfuncţiei renale tranzitorii datorată substanţei de contrast.
Heart 2007;93:698-702.