Documentul analizează riscurile pe care le presupun factori precum proasta calitate a apei, poluarea din mediile urbane sau existenţa unor transmiţători de boli precum malaria şi subliniază că utilizarea energiilor curate, folosirea unor aparate de gătit mai bune sau modificarea comportamentului pot conduce la reducerea infecţiilor respiratorii şi a altor boli în rândul copiilor.
Raportul arată că există ”teribile inegalităţi” şi că în toate ţările sănătatea poate fi îmbunătăţită dacă se reduc riscuri precum cele legate de radiaţiile ultraviolete, zgomot, schimbările climatice. Potrivit experţilor OMS, "în unele ţări, mai mult de o treime din boli s-ar putea evita prin îmbunătăţirea calităţii mediului înconjurător". "Principalele victime sunt copiii cu vârsta sub cinci ani", se spune în documentul menţionat, potrivit căruia 74% din decesele înregistrate la aceste vârste sunt cauzate de diaree şi infecţii respiratorii. Þările cu venituri mai mici sunt cele care înregistrează cei mai mulţi factori de mediu dăunători sănătăţii.
"Aceste estimări constituie un prim pas menit să-i determine pe oficialii naţionali din domeniile sănătăţii şi mediului înconjurător să dispună acţiuni preventive prioritare", a spus într-o conferinţă de presă, la Geneva, directorul general adjunct pentru dezvoltare de durată al OMS, Susanne Weber-Mosdorf.
La rândul său, coordonatorul intervenţiilor pentru un mediu sănătos al OMS, Carlos Corvalan, a avertizat că, dacă nu se intervine, astfel de boli şi decese vor creşte numeric din cauza schimbărilor climatice în următorii ani, mai ales în rândul persoanelor defavorizate. În întreaga lume, a amintit oficialul OMS, un sfert din boli sunt cauzate de calitatea slabă a mediului. De aceea, ”putem acţiona pentru a reduce rata mortalităţii eliminând factorii de risc şi promovând un mediu sănătos", a adăugat Carlos Corvalan. Oficialul OMS a subliniat totodată că "nicio ţară nu este scutită de riscul mediului şi toate trebuie să acţioneze pentru a îmbunătăţi condiţiile de mediu".