Electrocardiogramele au arătat că toţi voluntarii aveau un puls mai rapid şi o variabilitate mai redusă a bătăilor cardiace după cinci nopţi de somn insuficient. Variabilitatea pulsului marchează schimbările efectuate de inimă în răspuns la stres şi stimuli. O variabilitate redusă poate fi un indiciu al unor probleme cardiace sau al altor boli. Ea are, de asemenea, legătură cu hipertensiunea arterială.
"Dacă rezultatele noastre vor fi confirmate de studii clinice mai extinse şi de alte analize, ar putea însemna că lipsa de somn are legătură cu un risc mai mare de boli cardiovasculare şi de mortalitate", a subliniat Siobhan Banks, principalul autor al studiului, prezentat la conferinţa "SLEEP 2007" organizată de "Associated Professional Sleep Societies", la Minneapolis.
Alte două studii prezentate, de asemenea, la această conferinţă arată că mai mult somn ar putea să-i ajute pe atleţi să-şi îmbunătăţească performanţele, iar elevii ar trebui să nu doarmă mai mult în week-end decât în timpul săptămânii pentru ca performanţele lor să nu aibă de suferit, în special lunea. /Rompres/